Коледно: Най-любимите коледни филми

by - 14:22

Две седмици до Коледа!


Ако не сте видели другите ми коледни публикации:

***soon***

Без значение на колко години ставам, всяка година с нетърпение чакам да дойде началото на декември, за да започна да си въртя любимите коледни филми! Знам, че много хора започват от рано, но аз не обичам да го правя, защото не обичам да гледам по няколко пъти един и същ, а съм малко претенциозна с филмите.. 😁Аз обичам детските коледни филми! Или добре, "семейните", предпочитам ги пред всички любовни драми и романтични комедии, сюжетите на които се развиват около празниците. Да го знаете, преди да четете надолу..

Представям ви ДЕСЕТ мои любими коледни филми, по един за всеки делничен ден до Коледа!

Държа да отбележа, че реда, в който ги изброявам, по никакъв начин не поставя едни пред други, но все пак първите три са най-най-най-любимите ми филми, които заедно седят на първата позиция:

Как Гринч открадна Коледа

Гринч винаги ще ми остане на първо място, може би защото до прекалено голяма степен се припознавам в главния герой.. 😀 
Абсолютна класика - брилянтен Джим Кери, сладка малка Тейлър Момсън, преди нейния дарк период и рошаво кученце - какво повече ти трябва в един филм. 
Сценария и героят на Кери са доста изпипани и със сигурност не само аз ще намеря себе си в него. :D

"Гринч е злонравно, зелено, космато създание, обитаващо пещера на върха на заснежения връх Кръмпит. Сърцето на Гринч е два пъти по-малко и двете неща, които той най-много мрази на света, са Коледа и семейство Ху, които живеят в Хувил в подножието на планината. Една година той решава да приключи с Коледа веднъж и завинаги като открадва всички подаръци и коледната украса, докато семейство Ху спят блажено на връх Бъдни вечер. Но те все пак отпразнуват Коледа и с помощта на Синди Лу, тяхната малка дъщеря, Гринч най-накрая разбира, че истинският дух на Коледа се крие много по-дълбоко от играчките и блясъка."

***
Елф
Друга класика, която съм забелязала, че се харесва много повече от първия споменат филм. Тук всяка реплика е за gif/meme/стикер, изключително забавен и свеж филм. Този пък главният герой играе Уил Феръл, който също е известен точно с този си тип роли. Много силно препоръчвам, ако не сте го гледали!

"Едно време в Коледната вечер, едно бебе пропълзяло в торбата с подаръците на дядо Коледа и се оказало на Северния полюс. Отгледан от татко Елф (Боб Нюхарт), Бъди (Уил Ферел) стига до прозрението, че не е точно като останалите елфи. Решен да открие къде му е мястото, Бъди се впуска в търсене на истинския си баща – в Ню Йорк! В Голямата Ябълка, Бъди открива защо рожденния му татко (Джеймс Каан) е в списъка на непослушните. Но най-важното, той вижда, че светът страда сериозно от липсата на Коледен дух, което причинява на дядо Коледа (Ед Аснър) най-различни проблеми! Затова заедно с помощта на още един елф - красивата продавачка в универсален магазин (Зоуи Дешанел), Бъди ще трябва да покаже на татко си и на света истинския смисъл на празника и да докаже на всички, че дядо Коледа наистина съществува!"

***
Коледна песен

Този филм ми е любим още с версията му от средата на миналия век, която имах на касетка като малка и която гледах периодично през цялата година... после защо имам такава страст към коледните филми и песни.. 😅
От друга страна, прочита на Дисни на историята с, отново, Джим Кери в главна роля е просто вълшебен! И ми хареса, че не носи тази мрачна атмосфера, която (по спомените ми) носеше филма от детството ми..

"Краят на декември е и професионалният скъперник Ебенизър Скрудж абсолютно презира това време на годината. Той мисли, че Коледа е цяло шарлатанство. Не вярва в приказките на племенника си за Коледа и мисли, че е абсолютна лудост дето слугата му Крачит иска почивен ден. Отпраща събирачи на дарения за бедните. Това е и времето на годината, в която неговият съдружник Джейкъб Марли починал преди седем години. Когато той е съвсем сам, изведнъж вижда Марли отново, в дръжката на вратата и изведнъж звънецът звъни. Измама, смята Скрудж. Но тогава Марли наистина се появява пред него и му казва, че трябва да промени живота си. Той предупреждава, Скрудж, че той ще бъде преследван от три призрака, призракът на миналата Коледа, призракът на сегашната Коледа и призракът на бъдещата Коледа..."

***
Чарли и шоколадовата фабрика


Много е спорно дали това е коледен филм, най-малкото защото е пуснат в средата на лятото, но пък за мен си носи типично коледна атмосфера и настроение и ми е must watch всяка година. А и все пак Джони Деп *.*

"Повечето вечери в дома на сем. Бъкет се състоят от водниста зелева супа споделена от Чарли, родителите му (Хелена Бонам Картър и Ноа Тейлър) и четирите му баби и дядовци. И въпреки че къщата им е малка и полуразрушена, тя е по-богата от много други, защото е изпълнена с любов. Всяка вечер, когато си ляга, Чарли вижда през прозореца си огромната фабрика за шоколад и заспива с мисълта как ли изглежда тя отвътре. Вече цели 15 години никой не е виждал в нея да влизат или излизат нито работници, нито мистериозния собственик, а същевременно, на световния пазар се продават огромни количества шоколадови изделия произведени там. Докато един ден Уили Уонка не прави изненадващо съобщение – пет деца ще имат възможност да посетят мистериозната фабрика и да научат всичките й тайни. Късметлиите ще се определят случайно, тъй като те трябва да намерят златен билет в закупен рядък вид шоколад от марката Уонка. Четири от билетите бързо са спечелени, а шансът на Чарли е минимален, тъй като семейството му може да си позволи да му купи само един шоколад на година и то за рождения му ден.."

***
Договор за Дядо Коледа (1 & 2)


"Договор за Дядо Коледа", както е известен филмът на български идва в няколко серии, коя от коя по-забавни, по-симпатични и приятни за гледане. Съмнявам се, че има някой, който не го е гледал, но ако има такъв - силно препоръчвам!

 "Известният комик Тим Алън, носител на Златен глобус, участва в тази магическа комедия на "Дисни", която е наречена "една от най-шеговитите и игриви истории, очаровали публиката през последното десетилетие!". Точно в нощта преди Коледа продавачът на играчки Скот Калвин попада в извънредно неловко положение. Дядо Коледа е паднал от покрива и спешно се налага Скот да го замести. Но в мига, в който облича костюма, без да осъзнава, Скот се вживява в ролята на добрия старец и трябва да свикне с наднорменото си тегло, дългата брада, тесните комини и самоуверените джуджета. "Договор за Дядо Коледа" ще ви донесе цяла шейна, пълна с чудеса и невероятно празнично настроение."

***
Полярен експрес


Помня първия път, в който гледах този филм - на диск, който бях получила за Коледа от фирмата на баща ми (всъщност получих около 20, имах да раздавам като подаръци за години напред). Не знам за каква възраст е предназначен филма, но брилятно направената анимация, която е супер реалистична, в интерес на истината, ме кара дори на 23 да го гледам отново и отново. Един по-различен коледен филм, наистина.. който все така носи едно вълшебство (не искам да казвам магия), което запленява..

"Ставайте, оправяйте се и се гответе за пътуването на живота си! Навечерието на Коледа е и ви предстоят шеметни изкачвания и спускания по планините, плъзгане през замръзналите поля, опасно преминаване по мостове над дълбоки пропасти и топъл шоколад, поднeсен от пеещи сервитьори! Не сте си го представяли, но вие сте в Полярен експрес!Том Ханкс е звездата, а Робърт Земекис - режисьорът, осигурили ни този мигновено станал класика, празничен филм, заснет с помощта на зашеметяваща анимация, която превръща всеки момент в магия. “Вижте и ще повярвате”, казва скитникът, който ще пътува с вас. Ще видите чудеса. И ще им повярвате."

***
Чудото на 34-та улица / Вярвай в чудеса


Мисля че на български това се превеждаше като "Вярвай в чудеса"?! Това филмче ми е набор, а освен това главната роля се изпълнява от момичето от "Матилда", което ми беше любимо като малка. 

"Малко момиче открива, че когато силно вярваме в мечтите си - те се сбъдват. Филмът "Вярвай в чудеса" е направен по едноименната класика от 1947 година. Шестгодишната Сюзън е обзета от съмнения дали Дядо Коледа съществува в действителност. Нейната майка й разкрива "тайната" за добрия старец, която пази в сърцето си от дълги години. Тя е срамежлива и цинична и се опитва да подмине чара на съседа им, който е влюбен в нея. Малката Сюзън пък не очаква да получи най-специалния подарък за себе си от списъка, който е изпратила до белобрадия старец - тя си е пожелала да има баща и братче, и всички да живеят в собствена къща. Но когато в магазина за играчки среща Дядо Коледа, разбира, че е получила най-истинския подарък, в който е повярвала..." 

***
Сам вкъщи


Целенасочено го оставих за накрая, защото съм сигурна, че това е първата асоциация на всеки когато чуе Коледа. Или поне на всеки българин, а и няма как - особено последните години всички телевизии се надпреварваха да правят маратони със "Сам вкъщи", което безкрайно ме подразни, ако трябва да съм честна, защото ме накара да не го пусна нито веднъж в продължение на 2 Коледи.. 

***
Оказа се доста сложно намирането на резюмета на филмите, всички са плагиатствани от замунда 😅

Начин на употреба: препоръчително с чаша горещ шоколад и домашно изпечени сладки.

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.