Съвети и прически за мазна коса през лятото | Oily Hair Tips&Tricks #sponsored

by - 10:18

Да си легна с измита коса и да стана с вече омазняваща се около ушите беше ежедневие за мен, повярвайте ми. Знам какво е да я погледнеш в огледалото и да си кажеш: "Добре, само АЗ ли имам толкова мазна коса?". Не, не си сама.

Преди да започна, малко факти:

  • Мазните коси са мазни по своему - причините може да са коренно различни, може да се омазняват на различно място по скалпа и в различно количество, но до голяма степен мерките, които можеш да вземеш, съвпадат
  • Ако кожата ти по принцип е мазна, разбира се, шансът същото да се случи и с косата ти е много голям. 
  • Много често омазняването се дължи не на друго, ами на прекалено сух скалп. Изсушаването го кара да свръхпроизвежда мазнини, за да се хидратира. Затова и е толкова важно да не мием мазните коси всеки ден. Така и понякога се получава себореята. Ако мазният ти скалп те притеснява, винаги можеш да се консултираш със специалист, който да ти помогне с диагностиката и да те насочи към съответните продукти за регулиране на ситуацията.

След години чудене и тестване на всякакви шампоани, козметики, начини за оформяне на косата и т.н., за да се справя с омазняването, това са съветите, които мога да дам (и които се старая сама да слушам):



  1. Най-важното: избягвай ежедневното измиване на косата! Представи си сухия ти скалп, който всячески се опитва да се хидратира, произвеждайки мазнини, които обаче ти упорито отмиваш всеки ден с тежките химикали на шампоаните, които използваш. Старай се да миеш косата си възможно най-рядко. В началото ще е трудно, но е факт, че косата ти ще се напасне към рутината ти и рано или късно това свръхомазняване ще намалее. През 2 дена е напълно достатъчно, стисни зъби и си създай навика.
  2. В този смисъл: внимавай какви продукти използваш за косата си. Нанасяне на балсами и маски в корените е напълно забранено, освен ако не използваш някоя натурална домашноприготвена маска. Тогава ще стисна зъби и ще се направя, че не си го казала! Изключително вредно е използването на каквито-и-да-е евтини шампоани и продукти за коса, защото те обикновено са 90% химикали и едва 10% нещо, което няма да навреди на косата ти. Но никога нещо полезно. Опитай да използваш бебешки шампоан или някой професионален шампоан за балансиране на скалпа - аз това направих през зимата и останах много доволна. 
  3. И отново в тази връзка - тъй като говорим за много сух и притеснен поради този факт скалп, най-лесния начин да го "успокоим" понякога е да му помогнем да се хидратира. Тук на помощ идват МАСЛАТА. Сигурно ще решите, че се шегувам с вас. Знам, че може да е много объркващо, но всъщност много голяма част от маслата помагат за хидратирането на скалпа и изобщо не допринасят за омазняването. 
  4. Опитвай се да не се решиш често. Казано така, това звучи ужасно, затова пояснявам: разресвайки често мазната коса, с четката разнасяме мазнината от корените надолу по дължините на косата. Сигурна съм, че не искаш да имаш мазни краища, затова просто внимавай с ресането. Веднъж сутрин и веднъж вечер е напълно достатъчно, че даже според някои е прекалено често (аз имам тънка коса, затова два пъти на ден ми е задължително). Ако пък  ситуацията е много неприятна и заплетена, винаги можеш да разрешиш само дължините.
  5. Едва ли си даваш сметка колко бактерии имаш по ръцете си, дори 10-тина минути след измиването им. Пипането на косата с ръце е едно голяямо "НЕ!". Наистина няма по-лесен начин да омазниш косата си. Не би яла с тези ръце, не би пипала лицето си, защо тогава пипаш косата? Аз имам голям проблем с това правило, затова, за да устоя на изкушението, обикновено връзвам косата си на висока опашка или кок, за да не посягам към нея.
  6. И, това може би е било очаквано, но наистина трябва максимално да се стремиш да ограничиш използването на сешоари и преси, тъй като това освен, че не помага на скалпа, води и до изсъхване на дължините. Знам, трудно е, на мен също, много! Но намерих едно много добро решение...





Знаеш ли, че прическата ти може да е от огромно значение за по-бързото омазняване на косата?
Винаги съм имала чуплива коса и от 11 клас се боря с нея с постоянно изправяне, което можеш да си представиш в какво състояние е косата ми в момента. Изправянето на косата може да доведе и до по-бързото ѝ омазняване. Шок, нали? Не съвсем, тъй като когато скалпът се омазнява, а косата ти е изправена и близо до него, разпространяването на мазнината е много по-бързо и лесно. Затова тук имам две решения за теб, към които аз редовно прибягвам:




1. Старай се, ако изправяш косата си, да използваш уреди само върху дължините, не и в корените.
2. Вместо да я изправяш, накъдри я!




И двете действат еднакво успешно, особено с правилните уреди, а аз имам страхотната възможност да работя с любимия си бранд — Remington (и преди съм казвала, че само техни преси ползвам). Пресата за коса Keratin Protect на Remington ми беше осигурена от “Спектрум Брандс България”, за да я изпробвам, в момент, в който спешно имах нужда от нещо подобно. Плочите на пресата от тази серия традиционно са обогатени с кератинови частици. Новото тук е, че в новата преса има и бадемово масло, а както казах, маслата могат да са приятел на мазната коса. И когато идват в преса съм много по-спокойна да я ползвам и за корените, въпреки че и сега избягвам да го правя. Определено, обаче, се чувствам много по-спокойна да си изправям дължините, знаейки, че дори да ги горя, ги горя с нещо по-безвредно. Благодарение на интелигентния сензор, пресата автоматично измерва количеството влага в косъма на всеки 8 секунди и намалява или увеличава температурата си сама, за да не вреди излишно на косата ти. Затова и силно я препоръчвам на всеки, който се изправя често, както правя аз самата.

Както казах, другото, което правя, е да къдря косата си, за да остава максимално дълго свежа. Колкото и да обичам ефекта от машата, рядко имам времето и волята да я къдря така. Най-често и това правя с преса по вече болезнено познатия начин със завъртането и издърпването на кичурите, с което Keratin Protect се справя чудесно, въпреки че не е специфично предназначена за това.






Ако държиш да избягваш топлинни уреди - бабината рецепта за спането с плитки ми е любима и наскоро я преоткрих. Тайната в това да не приличаш на гръмнал бойлер е да започнеш плитката малко по-назад, малко по-ниско и по-разхлабено и да стягаш надолу. Да не говорим, че така накъдрена, косата ми издържа много повече, отколкото с маша.






В горещите летни дни, колкото и да искам да изглеждам добре, често просто излизам със същите тези плитки (леко ги закърпвам преди това, де) или на рибена кост. Така получавам 3 в 1 - спасявам се от безумното потене по пътя към офиса, косата ми остава свежа, а аз не мога да си играя с нея. 


Ако нямаш нужното време, кокчетата и опашките са най-добрият ти приятел! Като и тук съветвам да избягваш прекалено стегнатите и опънати по главата такива - освен, че може да е много болезнено и вредно за скалпа и кръвообращението, води и до доста неприятни резултати покрай ушите за омазняващите се коси. Вместо това се спри на някой messy bun, който ще те спаси от всички тези неприятни поледици.

Ще се радвам да чуя и твоите съвети за справяне с мазната коса - било то за грижата за нея или каква прическа обичаш да си правиш. Сподели в коментарите! :) 


You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.