Лисабон, част I: как да стигнем, къде да отседнем, какво да знаем

by - 15:20

На няколко крачки от края на света.

*така де, Стария свят, но усещането наистина си е за края на света


Приятелите ми знаят колко голяма мечта ми беше Лисабон. Дори не знам откъде дойде, наистина! Помня, че когато мои колеги от университета заминаха по програма Еразъм там ми се стори доста странна дестинация, чудих се как им е хрумнала изобщо, а сега, честно казано, съжалявам, че не заминах с тях. След едно отменено заради вируса пътуване през пролетта на 2020, решихме този път да сме all in и да го посетим в пика на лятото, с всичките му рискове (туристи, жега, високи цени).

Няма друго място, което съм посетила и което съм усетила толкова приветливо, топло и отворено, толкова като дом. В смисъл, "място, на което душата ми се чувства вкъщи", а не "моят дом София". И за разлика от много други градове и държави, тук просто съм сигурна, че ще се върна, усещам го.

Лисабон омагьосва! Не знам как го прави, но изобщо не е трудно да се отдадеш на духа на града, да ти открадне сърцето. Очарователното азулежу, студената сангрия, топлите португалци и вкусните десерти - лесно е да се потопиш в атмосферата, дори ако разполагаш с по-малко време, но препоръчвам да си предвидиш поне 3-4 дни, за да можеш да изживееш нещата, които предлага.


Как да стигнем?

В момента възможностите за директни полети до Лисабон не са много - след като Bulgaria Air спряха полетите до там, единствена директна опция остават Wizz Air. Никога не съм ги харесвала и не бях очарована от идеята да прекарам 4 часа свита в самолетите им, но място до пътеката винаги помага като си +175 см. 

Директните полети остават едни от по-скъпите в Европа, затова и има доста опции с прекачване, които са по-подходящи за бюджетните пътешественици. Поради липса на подходящ полет към София, на връщане имахме спирка в Бергамо, с пълен ден за разходка, обяд, сладолед и кафе - в средата на юли беше истински рай! През Италия прекачването излизаше най-икономично миналото лято, а опциите бяха много - през Бергамо, Бари, Рим...

Съвет: Препоръчвам да ползваш някоя от опциите на Google Flights, skyscanner или друг сайт, който намира най-добри оферти. Но нали знаеш: винаги купуваш билети директно от сайта на превозвача, за да спестиш ненужни такси. <3


Кварталите на Лисабон: къде да отседнем?

Лисабон е почти 5 пъти по-малък от София на площ, което го прави изключително лесен за придвижване, въпреки по-хълмистите централни части. Метрото в града е бързо и много удобно и без проблем стигаш от летището до Байша за 15 минути. Въпреки това, определено най-добрият вариант е да намериш място за нощуване в централните части, ако планираш да обикаляш "забележителности", за да спестиш време и пари за транспорт. Няма да се спирам на всички квартали - можеш да ги видиш на карта в Google Images, но ще обърна внимание на най-популярните сред туристите. Още сега казвам, че ние не бяхме в един от тях, защото традиционно търсим по-тихи и спокойни места - нашият хотел беше в Martim Moniz, точно до метростанция и беше изключително удобен - в дневните горещини се спускахме към океана с метро, а вечер се прибирахме пеша.

- Байша 

Централният и най-оживен квартал на Лисабон. Предвид, че целият град е разположен на хълм, на мен ми беше много интересно да проследя как всички пътища и транспорти от всички части на Лисабон се спускат към Байша. Тук се намират най-емблематичните улици и площади на Лисабон, както и някои от най-популярните заведения. От площад Росио, надолу през Руа Аугуста, до океана - заслужава си да прекараш повече време там.

- Шиадо и Байро Алто

Може би най-предпочитаните сред туристите райони на Лисабон, тъй като това са по-младежките и оживени квартали, пълни с барове и ресторанти. Вайбът в Байро Алто малко наподобява Капана в Пловдив, а Шиадо е наричан "Лисабонският Монмартр". 

Шиадо е считан за бохемския квартал в града - място за артисти и интелектуалци. Има много театри, луксозни магазини, улични музиканти и е любимото ми място в Лисабон след Алфама.

Ако си дошъл за фадо изживяване - задължително посети Байро Алто поне веднъж, макар че ще ти се иска още. Там се намират най-добрите фадо ресторанти, а и някои от най-хубавите ресторанти и барове като цяло. След 17 ч. става доста оживено, дори през юли, а високите сгради пазят сянка по уличките и правят разходката супер приятна.


- Алфама

Средновековният Алфама! Разположен на най-високия хълм в града, това е най-чаровното и фотогенично място в Лисабон, събрало най-много мирадурота и история. Огромна част от Лисабон е съборена от земетресението през XVIII век (за което ще научиш много, искаш или не, след като веднъж посетиш града), но сградите в този квартал остават почти непокътнати. Катедралата, манастирът Сао Висенте де Фора, средновековният замък Сан Жоржи (или Свети Георги по нашенски), родното място на фадото, кварталът от всички лисабонски картички с трамваи - в Алфама има много за гледане и още повече за научаване. Фаворит на туристите, затова и започни да гледаш отрано, ако планираш да отседнеш тук.

Какво да видим?

Един от най-старите градове, богат на исторически събития, паметници, култура и народности. Микс между Ориента и Европа, краят на Стария свят. През VIII в. Лисабон е превзет от маврите, които оставят отпечатък върху града с културата си и до днес и които са прогонени от него едва 400 години по-късно. През XV в. пристанището на града става едно от най-важните в света - същият век, в който Португалия дава на света едни от най-значимите мореплаватели и откриватели. През XVIII в. едно от най-разрушителните земетресения в световната история удря Лисабон. Като резултат, градът е почти разрушен, а общият брой на жертвите наброява близо 100 000. Както виждаш, Лисабон е пълен с история и си заслужава да прекосиш Европа, за да се запознаеш с нея.

- Лисабонската катедрала

Любимо място в града, посетихме рано сутринта и нямаше никого, дори успях да си направя снимка пред катедралата насред трамвайните линии. :D Катедралата е построена през XII в. на мястото на джамия, останала от мавританско време, а с двете си кули отдалеч прилича повече на крепост, отколкото на катедрала. Въпреки че земетресението от XVIII в. е нанесло доста щети, е възстановена и съхранена в оригинален вид, доколкото е възможно.

Работно време: в различните дни е с различно работно време, но винаги можеш да посетиш между 10:00 - 18:00 ч. Провери в Google, за да не се разхождаш напразно.
Как да стигнем: трамвай №28, който сам по себе си е сред атракциите, които си заслужава да видиш - а и да се повозите.

- Замъкът Сан Жоржи

Смята се, че някои части от замъка Свети Георги датират още от VI в. Крепостта е превзета обратно от маврите през XII в., по време на управлението на Алфонсо Енрикес, заради което е издигната и негова статуя в двора на крепостта. Самата крепост търпи поражения по време на земетресението, но залите в двореца днес могат да се посетят, като повечето са превърнати в музей.

Работно време: към януари 2023 г. работното време е 09:00 - 19:00 ч. всеки ден.
Как да стигнем: пеша от Алфама, за да имаш възможност да спреш и през някое и друго мирадуро в района.

- Манастир Сао Висенте де Фора

Попаднахме случайно тук, не беше от забележителностите, които традиционно намираш в топ 5, но с две ръце препоръчвам да се посети! Манастирът е с особено значение за португалската история и култура, тъй като съхранява една от най-богатите азулежу колекции, там е разположен и пантеонът на кралкото семейство Браганца. През XVI в. по времето на крал Филип II манастирът е „обновен“ в популярния тогава стил манеризъм. Азулежуто вътре, обаче, е истинската привлекателна сила на това място. По стените на манастира с традиционните сини керамични плочици са пресъздадени басните на Ла Фонтен – it is all in the details.

Работно време: от вторник до неделя между 10:00 - 18:00 ч. Последно влизане става най-късно в 17:00 ч.
Как да стигнем: трамвай №28.

- Белемската кула

Кулата, която краси Лисабонското крайбрежие и повечето картички от града, всъщност някога се е намирала в средата на реката, но след земетресението тя променя коритото си и приближава Белем до крайбрежието. Построена през XVI в., за да служи като отбранителна крепост, днес кулата е част от световното наследство на UNESCO. Докато си там не забравяй да посетиш и Паметника на откривателите, посветен на португалците, взели участие във Великите географски открития през XV-XVI век. Реконструиран е през 1960 година, по повод годишнината от смъртта на Енрике Мореплавателя. Самият паметник е изключително детайлен и изобразява Енрике, обърнат към реката, с кораб в ръка, повел след себе си мореплаватели, картографи, художници, учени и религиозни водачи – страхотна символика за това, което са правили португалците по времето на географските открития. Обърни внимание и на площада пред паметника – най-добре се вижда от горе.

Работно време: кулата има лятно и зимно време: от май до септември е отворена между 10:00 - 18:30 ч., а през есенно-зимния сезон - между 10:00 - 17:30 ч. Паметникът на Откривателите е със същото работно време към януари 2023 г. 
Как да стигнем: с влак до Belem, с трамвай №15, както и автобуси 28, 714, 727, 729 и 751.

- Манастирът Жеронимуш

Нямах търпение да посетим манастира, който се отличава с уникалната си архитектура и значението си за португалската история. Дори да не си падаш по музеи, Жеронимуш е произведение на изкуството. Може би най-известният и впечатлавящ паметник на типичния за района мануелински стил в готическата архитектура. Строежът е започнал по времето на крал Мануел I (точно в първата година от XVI в.), бил е място за молитва на Васко да Гама преди да поеме към Индия, а по-късно и мястото, на което той е погребан. В църквата на манастира се намират и гробовете на Енрике I, Мануел I и други важни за португалската история личности. Архитектурата е впечатляваща и грандиозна! Не се отказвай от опашките – ако има такава когато посетиш, отбий се през Pasteis de Belem за зареждане и се върни отново. Ние случихме на най-натовареното време - 11:30 ч., но в 12:30 ч. опашки вече нямаше и влязохме без проблем.

Работно време: отново има лятно и зимно време: от май до септември е отворен между 10:00 - 18:30 ч., а през есенно-зимния сезон - между 10:00 - 17:30 ч. 
Как да стигнем: с влак до Belem, с трамвай №15, както и автобуси 28, 714, 727, 729 и 751 - на пешеходно разстояние е от кулата Белем и Паметника на Откривателите.

- Площадът на търговията

Добре дошъл в историческия център на Лисабон! Площадът е построен на мястото на някогашния Кралски дворец, който е сред жертвите на земетресението от XVIII в. Името произлиза от историята на мястото – към момента на построяването му, това е било основното пристанище за всички търговски кораби, акустиращи в Лисабон и е считан за вратата към града и континента. На площада се издига статуята на Хосе I, както и популярната арка Руа Аугуста, която отваря вратата към най-известната едноименна улица в града. Ключово място в града и отправна точка за разходките ти из Лисабон - ако застанеш с лице към арката, по диагонал вдясно е разположен Алфама, вляво Байро Алто, а срещу теб - Байша.

Как да стигнем: почти всички пътища водят натам. С метро до Terreiro do Paço‎ по синята линия и до Baixa-Chiado със синята и зелена линия.


- Асансьор Санта Жуста

Топлата връзка между кварталите Байша (долу) и Байро Алто (горе). Този тип „асансьори“ в Лисабон се считат за градски транспорт и този съвсем не е единственият. Заради хълмистия терен на града, стигането от единия до другия квартал пеша е истинско мъчение през лятото (повярвай ми, от личен опит казвам). Днес асансьорът освен превоз е и истинска туристическа атракция и почти няма време от деня, в което да няма опашка. За да се качиш ти трябва билет за градски транспорт (или карта). На върха му, обаче, се крие още една изненада – страхотна панорамна гледка на Лисабон. 

Работно време: лятното работно време е от май до септември между 07:00 - 23:00 ч., а през есенно-зимния сезон работи в периода 07:00 - 22:00 ч. 

- Национален музей на Азулежу

Отделям специално място тук на плочките на Лисабон! И един час в града ще ти стигне да видиш, че плочките са навсякъде - по фасади на къщи, в интериор на сгради, по картички, картини, църкви, дори в метрото. Освен ужасно красиви, те са и супер функционални - причината да красят толкова много сгради е чисто практична - предпазват от жегите през лятото, като служат за естествена изолация. Музеят на азулежуто е един от най-важните национални музеи, поради уникалността на колекциита си. Той е разположен в манастира на Божията майка, а колекциите, които ще откриеш вътре водят на истинско пътешествие през вековете – от XV до днес. 

Работно време: вторник до неделя от 10:00 до 17:30 ч. през зимата и до 18:00 ч. през лятото, с почивка между 12:30 и 14:00 ч.
Как да стигнем: автобус 759 - намира се в края на града и е най-отдалечената дестинация от изброените дотук.

Съвет: Ако планираш да прекараш повече време в града като турист, в обикаляне на музеи и забележителности, за които се плаща вход, то определено препоръчвам да инвестираш в Lisboa card - транспортна карта, която дава безплатен достъп до градски транспорт и 30 музея и забележителности в града. Може да закупиш такава за 24, 48 или 72 часа, аз лично съветвам да вземеш за не повече от 48 часа, а през останалото време да ползваш стандартна Viva Viagem карта за отстъпка от градския транспорт.

***

Разгледай повече снимки и съвети в гида ми за Лисабон в Instagram ТУК.

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.