Най-хубавите места за сватба в България

by - 13:23

Започвам с (ненужното) уточнение, че класацията е съставена по мой вкус и съгласно местата, които аз знам. Ако не съм включила някоя локация, която намирате за красива - извинявам се, трудно ми е да се запозная с всички съществуващи.

Най-важната и вълнуваща част от планирането на сватбата е намирането на перфектната локация. Обикновено този избор е продукт на дълго проучване, селектиране, запитване, подбиране и рядко опира само до това "кое е най-хубавото място в България". Ще се изненадате колко красиви места има, които далеч не са подходящи за подобни събития - било заради кофти мениджмънт, недобро отношение или прекалено нелепи условия от страна на мястото.

Аз разглеждам сватбени локации от години - покрай сватби на приятелки, а и от чисто любопитство. Както всяка от вас, аз също имах важни критерии при избора на моето място, затова се лиших от много от нещата в списъка ми, от типа на място извън София, което автоматично означава да карам гостите ми да плащат нощувки, което не мога да допусна, или пък градинска сватба, което, съответно, в София не е възможно след 22:00 ч. вечерта.

Постарала съм се да включа достатъчно голямо разнообразие в изброените по-долу локации, за да има "за всекиго по нещо". Чувствайте се свободни да допълвате с препоръки в коментари.

Голф клуб “Св. София”, Равно поле


Снимка: www.kehayov.com

Планирате сватба в София, ама не съвсем? Това е мястото за вас. В непосредствена близост до града, сред чистия въздух на природата. Страхотен ресторант с капацитет 190 човека с просторна тераса, с гледка към голф игрището. Има възможност за провеждане на изнесен ритуал в градината, на кея в езерото или на терасата срещу допълнително заплащане, а за младоженците има и подарък - безплатно настаняване в хотела на клуба. Допълнително, Голф клуба отдава място на територията си за подготовка на младоженците преди тържеството, за да не се налага да пътувате София-Равно поле. Можете да разгледате условията и офертите директно в сайта на Голф клуба, което намирам за страхотно решение от страна на локацията и огромно улеснение за младоженците.

Минус: извън София, което значи, че трябва да помислите за организиран транспорт (можете да го организирате сами или да използвате преференциални цени за такси, предоставени от Клуба). Няма хотелска част, така че трябва да помислите и за настаняване на гостите. Кувертите са прилични, но в цената им не влизат алкохол, безалкохолни напитки и т.н. и в един момент се оказва, че общо кувертите за храната са най-евтиното нещо в офертата им.

Yastrebets Hotel Wellness & Spa, Боровец

Снимка: www.hotelyastrebets.com

Може би най-красивото място за горска сватба в Западна България. Хотелът разполага с външна закрита шатра, два ресторанта с гледка към планината и тераса с гледка към боровата гора, които могат да бъдат ползвани за тържеството ви. Предвид, че е хотел, имате и огромното удобство, наречено "настаняване на гостите", така че да не мислите за придвижването от и до града. Лично за мен това е много важен фактор при взимането на решение за локацията - като каним гости на сватба трябва да се стремим максимално да ги улесним, за да може празникът ни да е тържество, а не ангажимент за тях. Външната шатра е с капацитет 250 човека, което прави мястото подходящо и за големи сватби, а в ресторантите има опции за малки сватби с до 50 човека, както и по-големи с до 140 човека. Като допълнителна услуга, от хотела предлагат съдействие с професионална декорация, наемане на водещ и DJ, фотограф и трансфер до хотела. В сайта на хотела можете да откриете подробна оферта с условия и ориентировъчни цени.

Chateau Copsa, Московец


Снимка: www.copsa.bg

Едно от най-романтичните и приказни места за сватби в България, без съмнение. Да кажеш "Да" на фона на средновековен замък, безкрайни лозя, в спокойна, елегантна атмосфера като от приказките. Мястото предоставя възможност за настаняване на до 60 човека, а за тържеството, според представите и предпочитанията ви, можете да изберете празник на открито в градината с рози между двата хотела, терасите на ресторант „Ла Кав“, лозята на шатото или празник на "закрито" в ресторант „Зеланос“, който може да събере до 110 гости. Ако можех да избирам, обаче, категорично щях да се спра на шатрата до басейна, в която можете да забавлявате до 250 гости и която изглежда наистина вълшебно!

Midalidare Estate, Могилово


Снимки: https://plamenbijev.com/

Ако мечтаете за елегантна сватба с тоскански привкус, винарните на Midalidare са сбъдната мечта! Midalidate Estate е разположен в с. Могилово, в близост до Стара Загора. За това прекрасно място има много оскъдна информация онлайн - от това, което виждаме в сайта им, става ясно, че сватбените тържества се осъществяват на територията на Midalidare Hotel & SPA, както и на двете изби Midalidare Estate. От снимките в мрежата пък виждаме, че имате възможност да проведете и изнесен ритуал на територията на Midalidate Estate - в близост до езерото или в боровата гора, а прекрасните пейзажи и природа в района предоставят възможност за красива сватбена фотосесия с разнообразни кадри. За повече информация относно цени и куверти е необходимо да се свържете директно с тях, тъй като подобна информация не може да се намери в сайта.


Cozy bar, София


Снимка: https://cozy-bg.com/

Веднага хвърлям и едно много нестандартно предложение, понеже обещах "за всекиго по нещо" - Cozy Bar в София е идеалното място за нетрадиционно коктейлно сватбено тържество. Както само говори името на заведението, Cozy е модерна и уютна сватбена дестинация, разположена в полите на Витоша, в кв. Манастирски ливади. Разполага с вътрешна част и градина до басейна, като през лятото стъклените врати изчезват и вътрешните зали се отварят към градината. Във външната градина със сламени чадъри и маси и столчета от ковано желязо могат да се съберат до 150 души. Огромно предимство е, че тъй като Cozy bar не се намира в близост до жилищни пространства, няма ограничения за крайния час и силата на музиката на вашето парти. Cozy е място за сватби с характер и младоженци с характер! Категорично не е избор, на който бих се спряла за традиционно тържество с бабите и лелите, но, ако планирате малка сватба с приятели, това е перфектното място! За повече информация относно цени и куверти е необходимо да се свържете директно с тях, тъй като подобна информация не може да се намери в сайта.

Thracian Cliffs Golf & Beach Resort, Каварна


Снимка: https://pertito.com/thracian-cliffs/

Дори не смятам да ви убеждавам колко красиво място за сватби е Thracian Cliffs. Разположено на скалите до Каварна, напълно достатъчно е да видите снимките от сватби там и снимките в сайта им, за да се влюбите. Локация като от картичка - с отвесните скали, огромните зелени поляни, отличните условия на ресторанта им, сбъднатата мечта на всяка булка, цял живот планирала сватба край морето. За повече информация относно цени и куверти е необходимо да се свържете директно с тях, тъй като подобна информация не може да се намери в сайта.

Минус: истината е, че въпреки уникално красивото място, на което е ситуиран хотела, има доста негативни отзиви от планирането на сватби там, така че имайте едно на ум, когато се свързвате с мениджърите.

BlackSeaRama Golf, Балчик


Снимка: www.blacksearama.com

Вдигаме летвата още по-високо с Black Sea Rama, в непосредствена близост до Балчик (и до Тракийските скали). Отново имаме бонуса на уникалните гледки към Черно море, допълнени от перфектно обслужване. Зала Eventum разполага в капацитет от 200 места вътре и до 250 места при изграден дансинг на открито и прекрасни гледки към Черноморския залив и голф игрището. Залата е светла и просторна мечта в бяло. BlackSeaRama предоставя възможност за провеждане на сватба "от-до" - от изнесен ритуал в амфитеатъра, през коктейл с вкусни хапки и напитки, последвани от вечеря в зала Eventum, а, ако искате планирането ви да е максимално улеснено, можете да се доверите на професионалистите декоратори и агенции, с които комплекса работи. За повече информация относно цени и куверти е необходимо да се свържете директно с тях, тъй като подобна информация не може да се намери в сайта.

Esterra Vini, Пловдив


Снимка: www.weddingday.bg

Безспорно една от причините да съжалявам, че не живеем в Пловдив! Esterra Vini не е много близо до София, но е на само 20 минути път с кола от центъра на прекрасен Пловдив. Разкошна градина, красиви и елегантни маси, басейн и 4 къщички с по 3 двойни стаи, за да настанят част от гостите ви! Капацитетът е 150 места, но, както знаем, при пълен капацитет се губи голяма част от комфорта на гостите, така че се препоръчва за до 120 гости. И тук също можете да се възползвате от възможността за провеждане на изнесен ритуал директно в комплекса. Тъй като комплексът се намира извън населено място, няма ограничение за шума след 22:00 ч., което означава, че можете да празнувате до късно и да се насладите на изцяло градинска сватба, без да се притеснявате за смяна на зали (чест проблем в градовете). А за любителите на виното имам още по-добри новини: собствениците са производители на вино и могат да ви предоставят най-добрите си реколти на преференциални условия за празника. На сайта няма информация за куверти и условия и е необходимо да се свържете директно с представителите на комплекса, за да обсъдите оферти.

***

Honorable mentions:

RIU Pravets Golf & SPA Resort, Правец
Zornitsa Family Estate, Мелник
Topola Skies Golf & SPA Resort, Топола
Калоянова крепост, Арбанаси
Приказната градина, Елин Пелин

***

Ако мога да дам съвет на всички младоженци, тепърва търсещи "своето" място, то той би бил: доверете се на вътрешното си усещане и първото впечатление! Не случайно в този списък не съм включила някои изключително популярни дестинации около София. Реално, дори не знам дали отношението и професионализма на местата извън София, които съм изброила, е на ниво (но това е една друга тема).

Гостите няма да помнят мястото, но вие ще помните отношението от страна на професионалистите, които наемате, затова водещо за вас трябва да бъде усещането за спокойствие и доверие, че празникът ви ще бъде пълноценен, а не дали мястото е достатъчно красиво за сватбените снимки.

Много, много, много важно е менюто! Не го забравяйте. Гостите помнят две неща от празника: храната и купона. Не място, не украса, не цветя на масата пред себе си. Това е нещо, което булките обичаме тактично да забравяме планирайки. :)

Ако имате допълнителни съвети или места, които бихте искали да споделите - ще се радвам да ги видя в коментари!

***
Ако ти е любопитно да чуеш още сватбени съвети, виж другите ми социални мрежи:

IG: mariamonny
YT: Maria Monny

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.