Един ден в Синтра, Португалия | Как да стигнем от Лисабон?

by - 23:50


 Пих сангрия и португалско вино, вечерях под звуците на фадо, гледах изгрева от мирадуро, катерих скалите на края на Европа, къпах се в Атлантическия океан, ядох (прекалено) много пастейш, возих се на най-известния трамвай в Европа.

Публикациите за Португалия живеят в главата ми от 2 години като проект и от вече месец като реалност. Крайно време е да видят бял свят, преди да започнат да се чувстват като отдавна отминал живот...

Неизбежно е и абсолютно наложително при по-дълъг престой в Лисабон да отскочиш до Синтра. Дори да не си падаш по музеи, Дисни дворци, приказки, принцеси и каляски, градчето само по себе си е като излязло от страниците на братя Грим. Още на гарата те посреща с приказни гледки, китни малки островърхи къщички, а жителите на града определено се възползват от дворцовата му слава - кулите по покривите на къщите са доста честа гледка.

В този пост ще минем през най-важните елементи от организирането на еднодневно пътуване до Синтра: как да стигнем, как да се придвижваме в града, какво да видим.


Има няколко начина да се насладите на красотата на Синтра:

1. С кола под наем

2. С градски транспорт

3. С организирана екскурзия от Лисабон

С кола под наем

Естествено, това е най-удобният начин да се придвижваш, ако предвиждаш по-дълъг престой в Португалия. В тази ситуация би бил и най-удобния. Ние бяхме там за едва 6 дни, по-голямата част от които прекарахме в Лисабон, затова този вариант за нас не беше практичен.
Плюс: не се съобразяваш с градския транспорт, имаш удобен личен такъв, няма тълпи, няма графици, може да стигнеш в града по-рано, отколкото позволяват влаковете.
Минус: не можеш да стигнеш до самите замъци с личен транспорт, тъй като движението в района около тях е ограничено. Дори ако успееш, паркоместата около замъците са изключително малко, шансовете да намериш такова са минимални. Паркирането е трудно и в самия Синтра - най-добрият вариант е да оставиш колата на централния паркинг в града (напиши Sintra parking в Maps) и да вървиш около 10 минути до гарата, откъдето вече може да хванеш автобусчетата до замъците.

С градски транспорт

Честно казано, дори да бяхме с кола, пак щях да препоръчам този вариант. От Лисабон влаковете към Синтра тръгват от няколко станции 

Предвид, че така или иначе трябва да хванеш някое от вътрешните туристически автобусчета, за да стигнеш до който и да е от замъците, това се оказва най-добрият вариант - спирката на автобусите е точно на изхода на гарата, а влаковете са редовни (на 30 минути), бързи (около 35-40 минути) и вървят през целия ден, дори уикендите.

Влаковете до Синтра вървят по две линии - с начална спирка гара Rossio и с начална спирка Oriente. Първата е по-популярна, намира се в центъра на града и е по-натоварената от двете. Ние имахме късмета хотелът ни да е близо до една от спирките по втората линия - влака в 7:00 сутринта в неделя беше почти празен, удобен, климатизиран (което беше много важно в средата на heatwave на 10 юли) и бърз. Билет в двете посоки можете да вземете за 4.60 евро, но силно препоръчвам да използвате Viva Viagem картата, която може да заредите предварително с определена сума - с нея ползвате отстъпка от оригиналната цена на билетите от всички видове транспорт. Няма нужда да купувате такива предварително, можете да ги вземете от апаратите на самата гара. Шансовете да няма място във влака са минимални, дори в пиков сезон.

С организирана екскурзия от Лисабон

Препоръчвам да разгледане опциите в Trip Advisor. Ако нямате опит с организиране на пътувания, чувствате се несигурни да пътувате и разглеждате сами и нямате проблем с чуждите езици, то това може да се окаже доста добър вариант, защото си спестявате страшно много логистика по придвижване от един дворец до друг, пресмятане на работно време и търсене на автобуси. Което наистина си е доста работа.


Придвижването в Синтра

Веднъж стигнали до гарата, заставате на спирката, която се намира точно пред изхода ѝ в дясно. Последното е много важно, защото ние се наредихме на спирката от ляво на изхода, където имаше туристи и контрольори, обслужващи линиите, които ни увериха, че сме на правилното място. Бяхме първи на гарата, още в 08:00 сутринта, а първият автобус към дворците е в 09:00 ч. (имайте го предвид), затова взехме закуска и кафе от кафенето срещу гарата. Постояхме около 30 минути на спирката и един автобус мина и ни задмина... и спря на другата спирка, където вече имаше 20-тина човека, дошли с последния влак. Ей така, приятели, първите стават последни. :)

Може да се изкушите да се разходите до дворците и да прескочите чакането на градски транспорт. Силно не го препоръчвам през летните месеци, особено разходката до Пена. На първо място, защото ще ви отнеме доста време. Ако си мислите, че Лисабон е хълмист, само чакайте да видите Синтра. :) На второ място, защото ако имате късмета да се озовете там в най-топлата седмица от годината, ще останете доста разочаровани, че разходката до дворците е последвана от катерене и разходка отвъд оградите до самите сгради на дворците.

Вътрешните линии в Синтра са не по-малко важни от стигането ви до там. Има няколко вътрешни линии, които обслужват дворците и със сигурност ще ви се наложи да ползвате поне 2, особено ако искате да посетите двата най-известни двореца - Пена и Кинта да Регалейра:

  1. 434 
  2. 435
  3. 403

434 е най-натоварената от изброените линии, тъй като с нея се стига до най-прословутият дворец: Пена. Спойлер: това определено не е нито най-интересният, нито най-автентичният замък, който можете да видите в Синтра. :) Обикновено най-много хора се струпват веднага след отварянето му в 09:00 сутринта, докато към 14:00 часа човекопотокът значително намалява. Линията 434 има няколко спирки: в центъра на Синтра, Мавританския замък (крепост от IX в., която се издига над Пена) и Пена, след което се връща директно на гарата, откъдето може да се прехвърлите на друг автобус.

Няколко съвета за автобус 434:
  • Билетите по всички изброени линии са два вида - еднопосочни и 'hop on hop off' - вторите ти позволяват да стигнеш до двореца, който си избрал, след което да се качиш обратно в автобуса - или към следващия дворец, или обратно към гарата, без да плащаш при всяко качване.
  • Билети могат да се купят от шофьора, но препоръчвам да ги вземете предварително онлайн - често купените онлайн са с предимство при качване в автобусите.
  • Към юли 2022 г. се предлагаше hop on hop off билет за всички линии, който струваше 11.50 евро на човек - за сравнение, hop on hop off за 434 е 6.90 евро. Определено не пропускайте да си купите комбинирания билет, ако го има.
  • Автобусите минават на всеки 10-15 минути - първите сутринта са доста натоварени и може да се окаже, че трябва да се возите прави или по-лошо - седнали назад - по стръмните тесни улички и остри завои в Синтра. Ако сте били на Амалфийското крайбрежие - усещането е същото, като в SITA автобусчетата, само добавете и хълмистия релеф на Синтра. Ако има голяма опашка, по-добре изчакайте следващия автобус.
  • Ако сте избрали да започнете обиколката с тази линия (отново: не препоръчвам), то качете се първо директно до Пена и започнете разходката отгоре надолу, защото преди 12:00 ч. е най-натовареният период за посещение в Пена и опашките за влизане в самия дворец са ужасяващи.

Билетите за вход в Пена са 7 евро за градините и 14 евро за градините и двореца. Разликата е, че с втория билет можете да влезете вътре в самия дворец, но билетът за градините също дава достъп до красивите тераси, за да си направите инстаграмабъл снимките. Препоръчвам да вземете билетите предварително онлайн, защото тук опашките са най-големи. Градините на двореца отварят в 09:00 ч. и работи до 19:00 ч., с последно влизане в 18:00 ч. Имайте предвид, че в горещия сезон, когато има опасност от пожари, може да се окаже, че всички дворци в Синтра са затворени. При нас се случи точно това и точно в деня след посещението ни - Синтра затвори за една седмица заради пожари в района.

Линията 435 за мен беше по-вълнуващата, тъй като води до Кинта да Регалейра и не толкова прословутия дворец Монсерат. За да се качите, трябва да се върнете с 434 обратно до гарата и да застанете отново на спирката. Автобусът по тази линия също минава редовно, макар и по-рядко и е доста по-празен от 434 - в нашия случай се возихме 4-ма човека - двама българи и двама руснаци, като всички слязохме първо в Кинта да Регалейра.

Билетите за вход в Кинта са 10 евро за възрастни и могат да се купят както онлайн, така и на място. Тях също взехме онлайн, за да не чакаме на опашки - да щастие почти нямаше такива, но точно след като влязохме се изсипа голяма група туристи, затова препоръчвам да не рискувате. През лятото дворецът работи от 10:00 сутринта до 19:30 ч., като последните групи влизат в 18:30 ч. Препоръчвам да сте презаредили с храна и вода преди идването тук, защото тук наистина ще си пообикаляте, а в комбинация с чакането на автобуса след това, заради постоянния трафик в района, може да се окаже, че трябва да прибегнете до услугите на "ресторанта" в двореца (където порция филия с ементал и шунка и няколко чипсчета Lays беше 12 евро).


Линията 403 е бонус линия, която добавям по мое усмотрение тук, защото е непростимо да стигнеш до Синтра и да не продължиш до края на Европа - Кабо да Рока. Можете да хванете автобуса от същата спирка на гарата, като маршрутът му е Синтра - Кабо да Рока - Кашкайш. Тоест, можете да изберете дали след слизане на Кабо да Рока да се върнете до Синтра, или да продължите до Кашкайш, откъдето бързо и удобно се стига обратно до Лисабон с влак. Ние се спряхме на втория вариант. 403 също се покрива от hop on hop off билета и няма нужда да купувате такъв отново, след като приключите разходката на Кабо да Рока и се качите пак.

Алтернативен на вътрешните линии транспорт са такситата и "tuk-tuk" (туктукчетата, както ние си ги наричахме), които излизат доста по-скъпо от автобуса. Шофьорите на тукчетата доста наподобяват досадните таксиметрови шофьори в силно туристическите европейски райони - редовно спират и предлагат услугите си. За двама цената, която ни предложиха за качване и слизане до Пена, беше 14 евро - повече от цената за hop on hop off билет за всички автобуси до всички дворци. Определено, обаче, това е най-атрактивният транспорт, а и доста по-уединен - ако имате излишни пари за харчене е приятно. 

От Синтра до Кабо да Рока

Нарочно бяхме изчислили времето си така, че да успеем да стигнем и до Кабо да Рока - реално, пътуването от Синтра е бързо и удобно и доста по-лесно, отколкото от Лисабон, освен ако не сте с кола под наем. Бяхме планирали и плаж там, но не успяхме да спазим графика си и затова просто се разходихме до един от най-живописните и спиращи дъха плажове в района - Praia da Ursa. Заради пожарите в района не успяхме да се върнем следващите дни, но сме си обещали една по-дълга почивка в Португалия някой ден, за да се насладим на Атлантическия океан и да му отдадем вниманието, което заслужава.

Както написах по-горе, от гарата в Синтра можете да вземете автобус 403, който за около 40 минути стига от Синтра до Кабо да Рока. Няма как да го пропуснете, защото: 1. Всички туристи слизат там; 2. Автобусът буквално спира на ръба на скалите до огромен фар и нищо друго в радиус от десетина километра.

Можете да се разходите около фара, ако сте по-смели и времето го позволява - да слезете до най-близкия плаж, който се намира точно в ляво от фара или да си купите сувенир от магазинчето срещу фара. Ако имате време и желание за приключенстване - излезте на пътя и тръгнете обратно в посоката, от която дойдохте с автобуса. Скоро във ваше ляво ще започнат да изскачат пътечки, които туристи и плажуващи са си проправили - хванете която и да е и тръгнете в посока океана. След около 15 минути ще се озовете на ръба на скалите над плажа Урса. Оттук пътеката вече става доста стръмна и е добре да сте подготвени с удобни обувки, защото е суха, песъчлива и не много къса. Мястото, обаче, определено си струва усилията!

Като приключите обиколката, се върнете обратно на спирката пред фара - автобусите минават доста често, но питайте шофьора накъде е, защото на една и съща спирка спират и 403 в посока Синтра - Кашкайш, и в обратната посока. От Кабо да Рока до Кашкайш пътят е значително по-кратък - за около 20 минути стигате до гарата в Кашкайш, след което може да се насладите на градчето, да се разходите и да приключите деня с вечеря там.

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.