Меден месец в Мексико: скъпо ли е?

by - 20:31

Ако ме следвате в Instagram, то вече със сигурност знаете за нашите мартенски приключения от другата страна на земята. Прекарахме 8 незабравими дни в Мексико в началото на месеца и за пръв път се насладихме на лято по средата на зимата - и то на толкова прекрасно място.

Поводът да отидем беше закъснялото ни сватбено пътешествие, или, както някои обичат да го наричат, меден месец. Нито беше медено, нито беше месец, а и някак си асоциирам този израз с пътуване плътно след сватбата, така че аз предпочитам да не го наричам така. Всъщност си беше едно късно следсватбено приключение!

Откакто се сгодихме бях решила, че ще прекараме "медения си месец" на Малдивите. Дестинацията винаги ми се е струвала перфектна за целта - не защото е популярно и всеки ходи там, напротив - точно заради усамотеността и отдалечеността на островите от света и възможността да прекарам една тиха седмица далеч от реалността, която познавам. Още повече ме влече и фактът, че след петдесетина години островите вече ще са само спомен - да се докосна до нещо, което скоро няма да го има. Тук държа да кажа, че не сме хора, които са окей да хвърлят петцифрена сума за една седмица, дори и да става дума за следсватбеното ни пътуване, така че идеята ми за тази почивка никога не е била обвързана с водни вили и 5-звездни хотели на острова. Дълго проучвах и бях решила - тръгнем ли натам, няма да е с агенции и групи, ще го направим сами и по наш начин.

Разказвала съм ви, че с наближаването на сватбата имахме много критични ситуации и нервни кризи вкъщи (мои, разбира се), заради затягането на мерките и постоянните негативни вибрации, идващи от телевизора вкъщи, който нямаше как да спрем, предвид че носихме отговорност за здравето, пътуването и настроението на 80 души, които бяхме поканили на празника си. Бях психически и физически уморена и нямах нито силите, нито желанието да мисля и за пътуване след сватбата, затова и решихме, че то ще остане за началото на 2022. Надявахме се на повече спокойствие с пандемичната обстановка, както и с душевната ни такава.

Това ни даде времето и възможността да преосмислим идеята си за пътешествието ни - нито аз, нито той сме от типа хора, които могат да прекарват цял ден в нищоправене и идеята за 7 дни плаж и изолация звучеше все по-малко примамливо, колкото повече се доближавахме до планираните дати за резервация. Осъзнахме, че искаме приключение, емоции, движение, да е нещо наистина незабравимо и различно от това, което сме правили досега. Случайно попаднах на пост във Фейсбук на агенция, която планираше пътувания до Мексико през март, пуснах мухата вкъщи и след доста кратко обсъждане осъзнахме, че това е точно типът почивка, който търсим...

СКЪПО ЛИ Е В МЕКСИКО?

👉🏻 ВАЛУТАТА
Местната валута е мексиканско песо ($), като спрямо днешния курс 100$ = 9 лв. При такива "големи" числа във валутите, понякога е много трудно да се ориентираш много ли даваш или малко, затова ние се придържахме към курса на долара спрямо песото, като по-стабилен и непроменлив. Така 100$ ни бяха около 4 американски долара, което ни помагаше да се ориентираме при покупки и в ресторанти.
Навсякъде в Кинтана Ро приемат и долари, и песоси, но противно на очакванията, често беше по-изгодно да платиш в долари. Например, в Чичен Ица по сергиите всичко е по 1 долар, но като поискаш да платиш в песо ти обявяват цена от 200 песоса. Бих посъветвала да имате и от двете валути, за всеки случай.

👉🏻 ХРАНАТА
...е супер евтина! Местната храна е основно от типа фаст фууд, затова и местата, на които можете да ѝ се насладите са кантини, подобни на нашите механи, в които стандартно даваш по долар за тако, кесадия или бурито. Напълно нормално е двама човека да се нахранят с такоси, бурита, енчилади или друг местен fast food + бира/кола за до 10-15 лв. - нещо, което дори в България не можеш да направиш в заведенията за бързо хранене.
Правилото е като навсякъде - избягвайте заведенията по супер туристическите улици, така наречените "капани за туристи", защото цените са доооста завишени.
Честно казано, не сме следили къде какви пари оставяме, което за мен е най-показателно, че не сме усетили да харчим много. Най-скъпото нещо, което ядохме бяха raw smoothie bowls в едно популярно хипстър заведение в Playa del Carmen, където за 2 смуути купички оставихме около 22-23 лв. - пак по-евтино от 90% от брънч заведенията тук.
В един сайт видях средна цена за вечеря за двама 400$, което е приблизително 35 лв. Правете си заключенията сами.. :D

👉🏻 ТРАНСПОРТ
Такситата са най-скъпия транспорт, но дори там всичко е на договаряне. Със сигурност ще опитат да ви предложат по-висока цена, но не се притеснявайте да се пазарите - таксиметровите шофьори са си като нашите и не пропускат да оскубят някой чужденец.
Местният междуградски и градски транспорт е бърз, удобен и евтин. Подчертавам бърз - в Мексико карат супер бързо (това го казва човек от Балканите) и взимахме разстоянията за изключително кратко време!
Оглеждайте се за Collectivo бусчетата - транспортът на местните, действат малко на принципа на маршрутка, но междуградска и супер евтина - 4 лв. за двама за пътуване от Playa del Carmen до хотела, който беше на 20 км. на север, извън населено място.
Колите под наем може би са най-предпочитания вариант - можете да си наемете още на летището в Канкун и през хотел, в който сте отседнали.

👉🏻 НОЩУВКИ
По тази тема компетентността ми е ограничена, тъй като ние пътувахме с агенция - спряхме се на Luxutour, като организирахме през Travel Boutique. Както можете да се досетите, бяхме в all inclusive ризорт и сме много доволни, че се спряхме на тази опция конкретно за там. След кратък рисърч и допитване до няколко човека избрахме хотел Catalonia Playa Maroma и останахме безкрайно доволни от избора си - можете да видите ориентировъчни цени в сайта им.
Ако предпочитате да пътувате сами - бърз рисърч показва, че средната цена за нощувка в Мексико е 674$ (~59 лв.) на човек. Отново, хората не са луди, така че имайте предвид, че нещата са като навсякъде другаде - зависи къде е и какъв е хотелът, в който ще отседнете. За all inclusive хотел настаняването е около 220 US$ за нощувка.

👉🏻 ПЪТ
Несъмнено най-скъпото перо от планирането е пътя. Ние пътувахме с Turkish Airlines, с прекачване в Истанбул. Бих казала, че това е най-удобният начин за стигане, тъй като полетът Истанбул - Мексико Сити е нощен и позволява някакъв сън и почивка - пътят е страшно дълъг (пътувахме 18 часа на отиване), не го подценявайте. Канкун е на 7 часа разлика от София и такъв полет спасява от три дни адаптиране...
Друг предпочитан начин е през Испания - с полет от София до Мадрид и оттам полет до Канкун. Този полет като часове е малко по-тежък, не е нощен и адаптирането към часовата зона е по-трудно.
Ако пътувате с агенция, оглеждайте се за дребния шрифт - от моя опит, единствената агенция която планира пътуването с прекачване в Истанбул е Luxutour - при другите полетът е през Мадрид и в 99% от случаите полетът София-Мадрид не е включен, а в 85% от случаите е и в предходен ден (преди полетът към Канкун), което означава, че трябва да планирате и нощувка в Мадрид.



You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.