Най-уютното място в София тази зима

by - 11:20

Немски коледен базар, разбира се.


Къде: Градинката пред Народен театър
Цена на удоволствието: преживяването е безплатно, сувенирите не съвсем, а можете да хапнете добре под 10лв
Кога да отидем: избягвайте уикендите, особено слеодбед, когато опашките достигат сцената; най-подходящо време - през седмицата, след 19h
Докога работи: базарът е отворен до 21.12 всеки ден между 11:00-22:00h






Толкова много се каза и изписа за него и, повярвайте ми ако не сте били там, има защо. Особено ако сте от типа хора, които още в края на октомври са готови за Коледа.
Дори да не намирате немските им вкусотийки за достатъчно добри (което няма как да разбера, сигурни ли сте, че сте вкусвали някой братвурст?), само за атмосферата и греяното вино си заслужава да се отиде. Да не говорим за благотворителните цели. До 21 декември там можете да намерите храни и напитки, производители на арт-продукти, коледни и български сувенири, медни изделия, еко сувенири от дърво, бижута, свещи, стоки от мед, билки и много други.




За пета поредна година в сърцето на София, в дните преди the most wonderful time of the year, както пее Анди Уилямс, отвори врати кокетният коледен пазар Weihnachtsmarkt, организиран от фондация „Тръст за социална алтернатива". Още с влизането в базара се усещат уханията на вино, шоколад, портокалови кори и.. наденички, от малките симпатични къщички, украсени с коледни светлини. Това място кипи от живот, особено през почивните дни - типична коледна музика свири от колоните, разположени около сцената, детски смях, хора с топли шалове, стискащи чаша горещ  шоколад или греяно вино, ухаещо на канела и портокали.. това място може да ви създаде коледно настроение за отрицателно време.

А храната.. аз лично трудно мога да се разходя до там без да се изкуша да си взема наденичка и картофки с червен пипер, но това не знам дали е фактор, аз съм си чревоугодник по природа..  Братвурст, къривурст, франкфуртер и не-толкова-типично-немските палачинки, чурос и др. .. и всичко се пече пред очите ви, всичко е топло и много, много вкусно! Ако не ядете месо - почти всяка къщичка предлага и специално приготвено кисело зеле, което може да комбинирате със солените им гевречета, или бретцели, както си ги наричат немците. От тази година едно от дюкянчетата е изцяло посветено на всякакви шоколадови изделия - можете да намерите всичко, което ви хрумне, направено само от шоколад.
За напитките да не говорим - от греяно вино, през горещ шоколад, до хубава бира - базара може да утоли всякакъв вид жажда :)



Оставяйки настрана храната и лакомията ми, по-голямата част от сергийките всъщност са запълнени със коледни (и не съвсем) сувенирчета, свещи и всякакви джунджурийки, които могат да привлекат женското внимание, хе-хе. Въпреки че всички полове спират и се заглеждат в изящните кристални и стъклени коледни играчки, ръчно украсени и изрисувани с бои и брокати. По-голямата част от изделията всъщност са ръчно направени, а и си личи - машина трудно би постигнала такова съвършенство.



Организаторите са се погрижили и всеки ден на голямата Коледна сцена да има разнообразна програма, която да забавлява зрителите - куклен театър, музикални изпълнения, танци на деца от формации от цяла България, а всяка вечер в 18:00 за децата пристига и Дядо Коледа, готов да чуе всякакви коледни желания, които да притеснят родителите. :)


Та, ако намерите малко свободно време в студените ноемврийски дни, посетете базара и сами се заразете с малко положително настроение преди Коледа. Ако не атмосферата, то греяното вино със сигурност ще ви го донесе..



*~*

PS Всички снимки, с изключение на първата, не са мои, а взети от Етюд-и-те на София и фейсбук страницата на Базара.



You May Also Like

3 коментара

Copyright © 2018 Maria M.