#банан#блогър#българки#бютиблогър#десерт#здравословно#мед#овесениядки#рецепта#сладки#храна#food#healthy
Енергийни хапки с банан и фъстъчено масло (без печене)
Продукти:
*давам оригинална рецепта, въпреки че аз го правих в по-малко количество :))
- 550гр. овесени ядки
- 1с.л. чия семена
- 170гр. фъстъчено масло
- 100гр. мед
- 1 банан
+ какао (по избор)
Рецептата е толкова лесна, че е от онези, които можете да направите само на око, без да следвате някакви конкретни рецепти и пропорции. Поне аз така правя, вече няколко пъти и винаги стават без грешка.
Тези "енергийни топчета" са абсолютно здравословни, изключително бързи и подходящи както за бърза закуска, така и за нещо, което да си хапвате вечер пред телевизора. :) Освен това изобщо не изисква стриктно спазване, можете да си я разнообразявате с шоколадови пръчици, сушени плодове, мюсли, какао (моите са кафевички заради него :p) и каквото изобщо ви хрумне.
Как да ги приготвим?
Първата стъпка е да си приготвите един банан, който трябва да бъде хууубаво намачкан с помощта на виличка. Абстрахирайте се от моя на снимката - колкото по-стар е, толкова по-добре.
След това пригответе овесените ядки и изсипете лъжицата чия семена в тях. Аз освен тези два продукта сложих и натрошени мюсли.
След това просто смесваме всичко на куп - банан, фъстъчено масло (да, ясно ми е, че на снимката ми няма масло, а фъстъчена паста - предпочитам я), мед и т.н. до получаването на смес, която изглежда.. не особено апетитно:
Оформяме малки топченца, които редим в чинийка или на поднос, който след това прибираме в хладилника. Целта е продуктите, веднъж смесени, да се охладят и стегнат, защото рецептата не включва печене. Имайте предвид, че ако за малко останат извън хладилника, започват да омекват, което не е приятно като използвате фъстъчено масло и мед.
Аз ги държах в хладилника около 2 часа преди да ги извадя, но колкото повече - толкова по-добре.
Друг тип, който мога да дам е да ги превърнете в малки трюфели като ги овъргаляте в какао. Придава шоколадово-горчив вкус, а и ги прави малко по-издръжливи извън хладилника. :)
Bon appétit
***
0 коментара