Travel Diaries: Метеора

by - 23:38



Къде - Метеора, Калампака, Северна Тесалия ( Ελλάδα )
Как да стигнем - кола. Пътят е малко дълъг, но най-лесно е да го разделите с нощувка в Сандански - в Booking винаги се намира нещо изгодно, а градчето е много приятно за разходка. Ако не разполагате с автомобил - можете да намерите организирани екскурзии с автобус през пролетно-летния сезон от GlobalTour, Atlas-S и т.н.

Кога да посетим?
Първо правило - както знаете, южната ни съседка не случайно е наричана "Слънчева Гърция", можете да предположите какви са температурите там, ако сте ходили лятото на море на Халкидики. Имайте предвид, че местността, освен че е планинска, е скалиста и в периода средата на юни юни-краят на август не са приятни за разходки през деня. А самата дестинация не позволява разходки сутрин и вечер, освен ако не отивате, за да гледате всичко отдалеч - манастирите имат приемно време.



Къде да отседнем?

Калампака (Калабака) и Кастраки са двете селища, разположени плътно до областта. Кастраки е по-малкото селце, в което отсядам всеки път и от което се стига до първия от манастирите за по-малко от 5 минути с кола. Изключително силно препоръчвам Zozas Rooms, където, ако запазите на време, цените за 2-ма души за нощувка рядко надвишават 70лв, дори в най-пиков период.
Zozas Rooms е семеен хотел, в който сте посрещани и изпращани лично от собствениците - изключително любезна възрастна двойка. Намира се на входа на Кастраки от страната на Каламбака и макар да е в най-отдалечения край от гледна точка на Метеора, пътят от едната до другата точка с автомобил е не повече от 3-4 минути. Ако сте склонни да доплатите за закуска на място в къщата няма да сбъркате - хората лично ще ви подготвят отрупана маса, която макар на пръв поглед да не ми изглеждаше изобилна, беше изключително разнообразна и предостатъчна за скромната ни компания от 6 души. Къщата е в традиционен гръцки стил, ще останете впечатлени от интериора на кухнята..
Ziogas Rooms е другото ми любимо място, което по някаква причина е свалено от Booking и което можете да си представите колко е добро, като ви кажа, че според официалният им сайт е резервирано за година напред.. Ако не ви е до фамилиарничене, този хотел е сравнително по-голям, разполага със собствен ресторант, който е и сред по-посещаваните в селцето. Разположен е почти на края на града от страната на манастирите и ако имате късмет можете да запазите стая с гледка към Метеорите.

Какво си струва да видим?


1. Манастирите

Пътуванията ми към Метеора бяха по религиозни, а не туристически подбуди, затова няма как да не отбележа, че посещенията на манастирите са повече от задължителни. Ако решите да обиколите всички 7 действащи манастира при едно посещение, входа може да не ви се стори особено изгоден, но несъмнено си струва да се отбиете поне до 3-4 от тях.  От чисто туристическа гледна точка силно препоръчвам:

-"Големия метеор" - манастирът Преображение Господне, който лятото е отворен между 9ч. и 18ч. всеки ден, без вторник и сряда. Гледката към него и от него е зашеметяваща..
-Свети Стефан - най-отдалеченият манастир, много навътре и високо на скалите, което го прави и най-усамотеният и спокоен, малко са хората, които стигат до него. Затворен е в понеделник като, подобно на другите, през останалата част от седмицата има стриктно приемно време извън часовете за молитва. Само веднъж съм стигала до там и то в мъгла, та не успях много да поема красотата на мястото, но при ясно небе знам, че се открива гледка към Калампака, подобна на тази от..

-Света Троица - най-труднодостъпният - ако имате проблеми с крака, височини или стръмни изкачвания - не е точно вашето място, но пък изживяването е уникално.. манастирът е затворен в четвъртъците и понастоящем е част от световното наследство на ЮНЕСКО заедно с останалите манастири от местността.

2. Каламбака

Дали просто за да се разходите из красивото градче, дали за да седнете в центъра да пиете кафе срещу водопада или просто да се разходите и да си купите нещо - селището кипи от живот - нещо, което вече се вижда на малко места в България. Хората са любезни, магазините не са скъпи, а заведенията са супер оживени.



3 . Обяд в Кастраки

Когато става дума за местенце за хапване винаги се консултирам с foursquare.. не и когато съм в Гърция, обаче. И по ирония на съдбата там винаги попадам на заведения не-особено-красиви на външен вид, но с много вкусна кухня!

*Таверните Stefanos и Paradisos предлагат страхотна скара на доста прилични цени - сувлакито е чудесно!
**Ресторант Meteora в Каламбака пък е най-популярният в района и също е must visit :)



Та, ако ви се пътува някъде, където по възможност да не се налага да продавате някой бъбрек, наоколо, но с различна атмосфера и сте ценители на гръцката култура и кухня - това е вашето място. Като бонус ще получите разходки в планините, посещение на някои от чудесата на света и спиращи дъха гледки. :)

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.