Travel Diaries: Малкото Позитано в Гърция

by - 10:45



До преди година-две по това време обикновено вече имахме семейна резервация за някое красиво местенце в Гърция през май. И макар тази година да нарушаваме традицията, заради абитуриентски балове и кандидатствания на брат ми, исках да ви припомня една публикация от преди година, в която разказвам за любимото ми място в слънчевата ни съседка. Да, изключително mainstream съм и страхотен повод за подигравки на всички "пътешественици по душа", пътуващи за сметка на мама и тате.

Plot twist: всъщност, обичам Гърция. По семейни и душевни причини - семейни, защото част от рода ми идва от там, душевни, защото там се чувствам вкъщи. Била съм на много места там, но едно определено took my 


Къде - Парга, Превеза ( Ελλάδα ) ps да, обичам Гърция и да, ще пиша за нея често

На пръв поглед градчето е всичко друго, но не и гръцко - може би заради тази плетеница от култури, която можем да намерим там - през последните 600-700 години е бил под венецианска, френска и британска власт. Къщите са разполжени амфитеатрално, типично по италиански, но Парга, може би заради размерите си и липсата на тази грандиозност, типична за Италия, е много по-очарователна (а и нека сме честни - по-икономична) дестинация. И също толкова фотогенична, както виждате. 

Средно пътят до там от София излиза 8 часа (ауч, да). Хубавото е, че срещу скромна сума си подсигурявате голяма, висока и (обикновено) празна магистрала почти до Игуменица

Пътуването до там е истинско приключение, особено ако не слушаш инструкциите на GPS и продължиш до края на магистралата - до Игуменица. Тогава се налага да се спускаш по крайбрежния път, образуван изцяло от 180-градусови завои (рай за вестибуларния ми апарат), по който вдигането на скорост над 40-50км в час е абсолютно невъзможно. Вече се бях отчаяла, че никога няма да стигнем, когато зад един завой се показа тази прекрасна гледка..


Добре де, малко излъгах, не видяхме точно това, защото пътят минава мааалко по-навътре в гората, но как може да ми се сърдите, че ви споделям снимки на тази красота? :D 

Отседнахме в Лихнос, съседното селце, с изключително чист и спокоен прилежащ плаж (общо взето си бяхме само нашата компания там). Собствениците на хотелчето ни бяха страшно учтиви и мили хора, които още на втория ден ни предложиха да вземем кануто им за плажа (тъй като първия ден времето не беше особено гръцко и гостоприемно, но на нас винаги ни е вървяло на дъжд в южна Гърция).



Въпреки размерите си, както повечето градове в Гърция, Парга също има крепост, качването до която е повече от препоръчително. Особено след залез слънце, когато светлините на града са вече запалени - панорамната гледка от горе взима дъха! Доста трудно ме накараха да сляза от там, исках да се наслаждавам и снимам до сутринта..

Препоръчвам преди крепостта да изпиете едно следобедно кафе в ресторанта под нея, ако искате да се любувате на красотата по-дълго. Той се намира в най-високата и издадена част на града, така че гледката от там е почти същата.


За хапване, обаче, моите любими места остават долу в ниското - на главната улица, която минава до морето. Σοδειά беше любимият ми, където не спряха да ни носят комплименти от заведението (баклавата им е божествена). 

Отделете време да се разходите и по вътрешните улички на градчето. Има една конкректна, която се спуска от крепостта и слиза до крайбрежната. В горната ѝ част имаш чувството, че вървиш през дворовете на хората - толкова е тесничка и минава плътно пред вратите на къщите. Долу обаче се превръща в цветна и шумна търговска част, където продават всякакви дрънкулки и вкусотийки.


Архитектурата, кухнята, традициите, историята, пейзажите - много са нещата, с които може да ви грабне това чаровно курортно градче на брега на Йонийско море.. в допълнение с късото разстояние и почти винаги прекрасното време, това е наистина задължителна дестинация за тези от вас, които често отскачат до Гърция.


You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.