Да избягаме от столицата за ден | Непопулярни уикенд дестинации

by - 09:34

С топлото пролетно време желанието за разходки и пътешествия на близки и далечни места расте! Първата ни мисъл обикновено е да отворим картата и да набележим някоя чужда страна, затова и често забравяме, че живеем в една уникално красива държава с изключително интересни и живописни местенца, които си струват да бъдат посетени! Като бях по-малка имахме традиция със семейството ми всеки уикенд да намираме нови дестинации около София. Затова мисля, че ако напрегна малко спомените си, мога да ви споделя доста места, които можете да посетите в рамките на един уикенд. И малко по-малко места, които пък са на достатъчно късо разстояние, че да отидете и да се върнете в рамките на един ден.



Язовири




1. Язовир Пчелина - страшно красиво място, много близко до столицата, което може да съчетаете с посещение на параклиса "Св. Йоан".

2. Язовир Огняново - преди мнооого години случайно попаднахме с нашите на това симпатично язовирче, което посетих и преди седмица. Много подходящо е за разходка плюс пикник, но имайте предвид, че е равно и открито и много лесно се изгаря.
3. Язовир Студена - намира се, готови ли сте... в Пернишко! Изненада! :D 
4. Драгоманското блато - не спада към графа "язовири", но пък има вода и е много симпатично място за снимки.



Манастири




4. Гигински манастир (Черногорски манастир) - до с. Гигинци, Пернишко. Препоръчвам скарата отпред и задължително си вземете сиренце от манастира. :)

5. Кремиковски манастир и околностите - отново много близка дестинация, която може да изкачите пеша. Оставете колите при конете и давайте през гората нагоре! Ако не ви се хапва скара пред манастира (съмнявам се), после можете да посетите някоя от многото кръчмички в района.
6. Германски манастир и поляните над него - имайте предвид, че любимото на всички място около блатото, е манастирска собственост, не се подвеждайте по масата селяни, които палят барбекюта там, не е позволено :)
7. Горнолозенски манастир - разположен е високо в лозенската планина и е перфектното място, ако искате прохладна горска разходка. Съветвам ви да оставите колите на Червен кръст и да щурмувате планините, пътят до манастира е около час, но си струва! Разкрива се и страхотна гледка към София.
8. Осеновлашки манастир - на границата между Софийска и Врачанска област - определено не много популярна дестинация, каквато е и северозападна България (а си струва!). Манастирът е по-известен като "Седемте престола", като историята зад името е особена. В църквата са разположени 7 олтара, всеки от които представлява отделен параклис (престол), посветен на различен светия. Четирите основни олтара образуват кръст и са отделени от главната зала с вътрешни стени. Други два са в близост до вратата и са още по-изолирани – до тях се стига през малките входове на 2 параклиса. Последният, 7-ми олтар, е непосредствено срещу входа на църквата. 
9. Черепишки манастир - още една дестинация във Врачанско, с богата и тъжна история, близо до гара Черепиш в живописното Искърско дефиле. Пригответе фотоапаратите още по пътя натам! Не съм пробвала да стигна с влак, но този превоз е силно препоръчван от травъл блогърите - след слизането на гара Лютиброд, пътят до там е около 40 минути. В манастира има и костница, в която се съхраняват костите на част от Ботевите четници от битката в Рашов дол. За него пишат и светила в българската литература като Вазов и Константинов, а известно време в него е живял и Софроний Врачански. Наистина си заслужава!
10. Земенски манастир - отново в посока Перник, на 80-тина км от София, спокойно може да съчетаете с Пчелина, тъй като са в един район. Манастира датира от 11в., като старата църква е национален паметник на културата и представител на кръстокуполната архитектура. Не е много голям или известен, но е много красив, близко до София и богат на история!



Пещери


11. Съева дупка - изключително близо до София, затова и много посещавана. На 2 км от село Брестница, област Ловеч и на 20 км от Луковит. Има много табели :)
12. Деветашка - отново в област Ловеч - до с. Деветаки, отново известна дестинация, отново достатъчно табели, няма как да сбъркате. :) 
13. Проходна - единственото място в списъка, което не съм посещавала още, но ми е в to do list-а. Отново Ловеч, за съжаление не е много удобно да прескочите от горната до тази, направо са си за отделни дни. Дори да не сте чували това име, със сигурност знаете за "Божиите очи", доста популярна фотографска дестинация.
14. Леденика - искам да разбия клишетата за Северозапада! Враца е страхотно място, което си заслужава да се види не само заради Леденика. И изобщо не е далеч, затова наистина не разбирам защо не я виждам като препоръчана дестинция в подобни списъци. Пещерата се намира в зашеметяващия Врачански балкан, на малко по-малко от 2 часа път от София!



Сърбия


Докато всички чакат да се съберат 3-4 почивни дни, за да поемат към Гърция, много по-близо до нас се намира една друга държава и едни земи, които някога са били наши - нищо чудно, че се усеща като България. Ако не сте ходили в Сърбия аз силно, силно препоръчвам тази дестинация! Посочените градчета са пълни с живот, но много по-различен от живота тук. Кога за последно сте виждали в някое малко българско градче съботен пазар в центъра, на който да не можете да се разминете от хора (и то млади). Все едно попадаш в един различен свят, макар и 30-тина години по-назад. Това е Пирот.

  • Погановски манастир
  • Власинско езеро
  • Пирот
  • Ниш

Други:
19. Хижа Селимица - можете да се насладите и на разходка до Хижа "Селимица" - тя се намира в местността Ленищата на 1305 м. надморска височина във Витоша, под едноименния връх. Пътят до там е през пернишките села.
20. Сапарева баня - знаете ли, че най-горещият гейзер в Европа се намира в Сапарева баня? Където може да се насладите на спокойна разходка из града, посещение на някой от изворите, както и вкусен обяд в "Паничище". Или разходка в самата местност Паничище? Препоръчвам. ;) 

Кои са вашите любими места около София?

***

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.