Бързо, лесно, вкусно.. здравословно. | Закуски за летните дни

by - 01:02

Не мога да лъжа, че спазвам режим или се храня изключително здравословно. Но определено напоследък много се старая, дори махнах любимата ми италианска кухня от менюто (от поне веднъж седмично я ограничих на веднъж месечно и е много трудно, да.)! Винаги са ме учили, че закуската е най-важното ядене за деня и аз упорито отказвах да закусвам хубаво. Въпреки това, когато имам време, се стремя да си приготвям нещо питателно, дори калорично - това е храненето, по време на което можете да си позволите по-"вредни" храни, тъй като те много бързо се освояват от организма през деня, дори да изядете цяла купа палачинки. И тук съм напълно готова да споря с всякакви здравословни гурота, твърдящи, че е по-добре да пропуснеш закуска, отколкото да изядеш "цяла купа палачинки" за закуска. Я вижте бабите си, майките си - едно време като са яли милинки за закуска, сега зле ли им е? 


Както и да е, този пост е за здравословните закуски, затова и ще ви споделя няколко много лесни за приготвяне и полезни закуски, които аз си приготвям от време на време.



  • Смуути 

Ако не сте разбрали - смутитата се превърнаха в топ закуска последните години, особено когато са по-гъстички, в купичка и с нарязани плодове, ядки и семена отгоре. А са изключително лесни за приготвяне! Аз за вкъщи най-често купувам пакети замразени плодове за смуутита, тъй като е много по-лесно и излиза по-евтино от купуване на отделните плодове и замразяването им. За приготвянето на смуути ви трябват замразени плодове, кисело мляко/прясно мляко/сок/вода - някаква "течност", лъжичка мед (по желание, разбира се) и (евентуално) семена - аз слагам чия и в самото смуути. Трябва ви и някакъв кухненски робот, аз ползвам NutriBullet.
Много пъти съм споделяла снимките и рецептите и във фейсбук страницата си, а и те са доста предвидими - смесвате всичко в робота/булета, до получаване на хомогенна смес. Според това дали искате да го направите за пиене или в паничка, сложете различни пропорции течности-плодове. 
За смуути купичките: след като го изсипете в паничка, нарежете отгоре свежи плодове, добавете любимите си ядки, сушени плодове или семена. А защо не всичко? "Колкото повече, толкова повече", както казва Мечо Пух.
Някои любими мои комбинации:

  • ягода и банан
  • манго, праскова, ананас и банан
  • горски плодове
  • киви и ягода

Импровизирайте, със сигурност ще стане вкусно! А ако сте по-смели, може да опитате и "зелените" смуутита със спанак..


PS: Не всяко смути е здравословно, разбира се! Придържайте се към плодове, зеленчуци, избягвайте шоколад, фъстъчено масло, захари и други неща, които сами по себе си знаете, че не са здравословни. Казвам го нарочно, защото на много места в интернет се публикуват рецепти за "здравословни" смутита с посочените продукти, които оочевидно не са такива.

PS 2: Колкото повече зелени неща сложите в него, толкова по-засищащо и толкова по-отслабващо ще подейства.


  • Кисело мляко с плодове

"Деструктурирано смути", демек (каква красива българска дума). Киселото мляко е изключително полезно, богато на пробиотици, протеини, засищащо, да не говорим, че помага за отслабване. Аз посягам към него както рано сутрин, така и вечер, когато огладнея късно - 2-3 лъжички мляко са достатъчни да заситят до сутринта. Не че окуражавам не-вечерянето, разбира се.
В този смисъл, ако не ви се занимава с разбиването на плодовете, нямате кухненски робот или сте забравили да си замразите плодове - по-добре директно си сипете в една паничка кисело млекце и добавете същите продукти, като в горната рецепта, директно в него - плодове, ядки, мед, чия, каквото си поискате. Вкусно и полезно!


PS: Аз харесвам по-високомаслените и гъсти млека, но пък те не са толкова здравословни :(



  • Чия пудинг с кафе



Ако още не знаете какво е това чудо чия, препоръчвам да се поразровите. Не случайно целия свят лудна по тези семена, ползите от които са трудни за изброяване. Освен, че са богати на омега 3-мастни киселини, витамини, минерали, фибри, протеини, антиоксиданти и фитонутриенти, семената противодействат на стреса, помагат за отслабване (ускоряват изгарянето на мазнините) и стабилизират имунната система. 
Много лесен (макар и не много любим на мен, но предпочитан от приятеля ми) начин за приготвяне на чия: пригответе си от предишната вечер сместа, сложете я в хладилника и имате готово кремче за закуска сутринта. Смесете шот еспресо, 8 супени лъжици семена от чия, 100-тина милилитра прясно мляко и лъжица мед, разбъркайте добре и приберете в купичка в хладилника, за да стегне през нощта. На следващия ден може да добавите плодов йогурт или обикновено кисело мляко отгоре, както и свежи плодове. 
През нощта семенцата са се разтворили във водата и са се превърнали в желирани малки топченца, поели вкуса и аромата на кафето, които в комбинация с плодовете и млякото се превръщат в оптимално питателна закуска!

Кои са вашите любими закуски за летните дни?

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.