Митове и легенди за грима | Makeup DOs and DON'Ts

by - 11:13



Гримът е от тези неща, при които няма "правилен" и "неправилен" подход, но въпреки това има неща, които могат да доведат до точно противоположния на очаквания от теб резултат. Има някои митове и легенди, съществуващи от зората на beauty индустрията, които много хора сляпо следват. Истината е, че като всяко друго нещо и правилата в грима се сменят, заедно със смяната на тенденциите - ако до преди две години беше супер яко да контурираш всеки ъгъл от лицето си и да слагаш най-светлия си коректор под очите, днес това по-скоро е смешно и ще изглеждаш доста нелепо, ако излезеш навън с контурирани устни, нос, чело, уши и бял коректор под очите.

1. Разнасянето на фондьотена по шията
Едно от най-спорните неща в грим света - да разнасяме ли фондьотена по врата или не? Преди да следвате чужди съвети, помислете над следното: нормално е лицето и шията да са с различен цвят, но кое от двете има същия цвят, като останалата част от тялото ви? Вместо да тествате и match-вате цвета си на нос, буза, длан или коляно, направете го на шията, точно под брадичката. Така, без да е необходимо да се цапате до ушите (буквално) и до гърдите (също буквално), намирате точния цвят, който отговаря на кожата на тялото ви и който нанасяте само по лицето 

2. Съвпадане на цвета фондьотен с цвета на ръката
Нямам представа това откъде е тръгнало, но масово всички мои познати тестват фондьотен на ръката си и после като доближат ръката до лицето и ме попитат "това моят цвят ли е", се чудя аз ли съм сбъркана или те. Аз тествам на ръката консистенция, гъстота, разнасяне, но не и цвят, просто защото е напълно нелогично, както вече казах в точка 1. Тествайте около или на лицето, не по ръцете. :) 

3. Да не разнасяш по линията на челюстта
Отново златно фондьотен правило: никога не спирай с разнасянето като стигнеш до брадичката. Фондьотена трябва да е разнесен до ушите и по линията на челюстта, за да си сигурен, че ще се отървеш от неприятни линии и разлика в нюансите. Най-добрият начин да го направиш е с прости потупвания, без нанасяне на допълнителен продукт - само с това, което е останало по бюти блендъра или четката.

4. Използване на прекалено светъл коректор под очите
Тази мода така и не я разбрах. Кажете ми честно - колко пъти сте виждали човек без грим, чиято кожа под очите е 10 нюанса по-светла от останалата кожа на лицето? Да не говорим как изглежда подобен грим на снимки от нощни клубове и барове, защото съм сигурна, че всички сме попадали на доста абсурдни такива. Освен, че изглежда безумно изкуствено, слагането на прекалено светъл коректор не повдига и не озарява, ами напълно състарява лицето. Правилния подход е да избереш максимум 2 нюанса по-светъл коректор.

5. Прикриване на несъвършенства със светъл коректор 
Това е нещо друго, за което едва ли много хора се замислят. Честно казано, аз съвсем на скоро се замислих върху това - забелязвали ли сте, че прикривайки пъпки, белези и т.н. с коректор в цвета на кожата или по-светъл, като че ли не прикриваме, ами подчертаваме несъвършенствата? Защото точно това правим. Избери коректор, който е една идея по-тъмен от фондьотена, който използваш, за да разсееш погледите от тези места.

6. Основа, коректор, фондьотен и пудра под очите
В опит да прикрием тъмни кръгове, петънца и венички под очите, понякога жените откровено се вманиячаваме. Такъв е и случаят с нанасянето на 5 продукта един върху друг с надежда да "олекотим" и "озарим" вида на зоната около очите. Какво реално се случва: слагаме основа, евентуално прасковен коректор, фондьотен, течен коректор върху него и запечатваме с пудра. Какъв е резултатът: сбръчкване и състаряване. От години олекотих нещата като фондьотенът не припарва в тази зона и използвам максимално покривен течен фондьотен, за да не се налага да слагам прасковен. Колкото по-малко продукти - толкова по-добре. Внимавайте със сетването с пудра. :)

7. Уголемяване на устните с молив и глос
Правилният начин за имитация на хиалурон е с молив и матово червило в същия цвят. Когато уголемяваш с молив, не искаш хората да виждат къде са истинските очертания на устните ти. А слагайки глос, сатенено или металическо червило, привличаш светлината и погледите върху именно тези естествени очертания на устните. Пробвай по двата начина и виж разликата - сама ще се убедиш.

8. За вежди използвай цвят, същия като твоя или един тон по-светъл за естествен вид
Използването на по-тъмен нюанс молив или сенки за вежди много често може да резултира в това да изглежда сякаш сте боядисали косата и сте забравили веждите си. :) За максимално естествен вид, гримьорите съветват да използваме продукти за вежди в същия или по-светъл цвят от нашия.

9. Очертаване на устните с по-тъмен молив
Това е по-скоро личен pet peeve, но и най-големият кошмар за редица гримьори. Най-точната асоциация, която се поражда в съзнанието ми като видя светли устни, очертани с тъмен кафяв молив, е Камелия в зората на поп фолка. Силно се съмнявам, че това е търсеният ефект... Очертавай устните с молив, същия като цвета на червилото си или по-светъл, но не и с по-тъмен - изглежда супер демоде и... просто зле!


Какви съвети и "правила" бихте допълнили към скромния ми списък?

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.