Travel Diaries: Париж за 48 часа | 48 heures d'amour

by - 12:19



Ако трябва да обобщя този град с една дума, това е любов. Париж е любов. И не го казвам само в лигавия романтичен смисъл, в който сме свикнали да го чуваме. Париж е любов към модата, архитектурата, изкуството, културата, храната, но преди всичко любов към живота. Динамичен, жив, цветен и шумен, Париж те завладява от първата минута и не можеш да си представиш да не си там. Винаги те чака с отворени обятия и всеки път, в който се върнеш, го чувстваш все повече като дом. Париж е по-различен от всеки друг любим град - липсва му топлината на Рим, липсва му бързината на Лондон. Париж е студен, леко надменен (също като жителите си), но въпреки това приветлив и безумно красив. Всички снимки, видеа, филми и разкази на света не могат да пресъздадат истинския Париж. Само този, който е бил там и е усетил истинския дух на града, знае, че Париж е изживяване, което остава в теб завинаги.

Не мисля, че е възможно за един уикенд да видиш дори 1/100 от това, което Париж може да ти даде. На мен 10 дни не ми стигнаха, за да обиколя най-популярните им забележителности. Но ако все пак някой е достатъчно смел да предприеме подобно безумно недостатъчно пътуване - приложен ще откриете кратък пътеводител, който да ви помогне да се ориентирате в града. :) 



Преди да започнем това приключение (защото за такъв период си е приключение отвсякъде), препоръчвам да се сдобиете с някакъв app, който да ви служи като карта и с който да се придвижите най-бързо от една до друга точка. Аз съм много демоде и верен почитател на хартиените карти, но времето, което ще прекарате в опит да установите къде сте сега и къде трябва да стигнете, е много ценно, ако имате само 48 часа в града (през някакво време от които трябва да спите... все пак). Google Trips, Visit a City, TripIt са моите предпочитани. Хубаво е и да имате приложение за градския транспорт в града, като определено Moovit е най-доброто и сигурно вече го ползвате.


Ден 1


Започваме от Триумфалната арка, където обикновено ни оставя автобусчето от летището. От там ще тръгнем пеша по Avenue Kléber, откъдето за около 20 минути ходене ще излезем директно на Place du Trocadero - няма как да отидем до Айфеловата кула и да не си направим снимки на терасите на Трокадеро, от които се разкрива най-красивата гледка към Кулата. Бихме могли да вземем и метро, но така изпускаме възможността да се потопим в духа на истинския централен Париж. Ако вървите по-бързо и нямате против да се разхождате повече - изберете алтернативен маршрут през някоя от вътрешните улички, за да се полюбувате на архитектурата и прекрасните парижански кафенца и бистра. След кратка фото пауза пред Трокадеро се спускаме по стълбите на двореца надолу към  Pont d'Iéna - мостчето, което свързва Avenue de New York с Quai Brainly, където се намира и Айфеловата кула.


За да не чакаме на безумни опашки сме си взели предварително онлайн билети до върха на Айфеловата кула с асансьор, което ни спестява много мъки и печели много време. Качваме се до горе, наслаждаваме се на панорамните гледки към Париж и се връщаме обратно, за да поемем към следващата точка - Hotel des Invalides. Пристъпваме през Марсовите полета и си пробиваме път през туристите, дошли да се насладят на хубавото време в парка с гледка към Кулата. Стигаме до Инвалидите - днес цял комплекс, включващ редица музеи, институции и църквата, в която се съхранява саркофагът, в който почива Наполеон. Излизаме на гърба на Инвалидите, откъм Сена и се спускаме по Quai D'Orsay (любимо място) към Музея Орсе. Ако не сте фенове на импресионизма и съвременното изкуство, може да пропуснете тази стъпка и да продължите по кея в посока Notre-Dame. Стигайки до моста на Rue de la Cité завиваме на ляво към Île de la Cité - островчето в сърцето на Париж, на което се намира легендарната катедрала. Ако имате късмета да се разхождате там през пролетта - не пропускайте градините зад катедралата и красивите розови цветове на черешовите дръвчета.

Ако имаме късмет, още е само следобед и имаме предостатъчно време да разгледаме и живописния Латински квартал с Пантеона, Сорбоната, Saint-Séverin Saint-Nicolas, оживените средновековни улици, десетките книжарнички и будки по улиците. Тръгваме отново от кея, минаваме през прочутата Shakespeare & Co и започваме пътешествието си назад във времето из малките улички на квартала.


Ден 2


След като през първия ден сме разгледали част от основните туристически забележителности южно от Сена, на втория ден отиваме на север. Отново изходна точка ни е Arc de Triomphe. Ако сте късметлии и сте под 25 години, то можете да се възползвате от безплатни билети за арката и да се качите до върха за няколко панорамни снимки и селфита над Париж. След като разгледаме арката, поемаме по прословутите Елисейски полета a.k.a. Champs-Élysées в посока Лувъра. Завиваме на дясно покрай Grand Palais и Petit Palais и продължаваме към Concorde. Няма да имаме шанса да разгледаме Лувъра, освен ако не заделим целия ден за това (а защо не?). Ако искате, обаче, обиколката да продължи - ще пресечем красивите градини Tuileries и ще видим безкрайните опашки туристи или отблясъците на слънчевите лъчи върху пирамидите пред Лувъра, преди да пресечем Риволи и да влезем навътре в сърцето на 1er arrondissement, към едно от най-инстаграмваните места в Париж - градините на Palais Royal.

На пешеходно разстояние от Palais Royal, по Avenue de l'Opéra стигаме право пред забележителните фасади на Операта, която задължително трябва да разгледате и отвътре. Бонус към разходката из Операта е и красивата Galeries Lafayette, разположена точно на гърба на сградата, от страната на булевард Haussmann.


Последната спирка се намира в 18e arrondissement, затова взимаме метро 12 от станция Trinité - d'Estienne d'Orves до Abbesses, за да си спестим 30 минути вървене, предвид какво разстояние сме изминали до този момент. Слизаме на Abesses и започваме да катерим тесните улички на Montmartre нагоре към Sacré-Cœur, което е и финалната ни спирка за деня.

Наслаждаваме се на изкуството на уличните артисти, спираме да се опитаме любимата френска комбинация кафе и кроасан в някое китно кафене и сядаме на стълбите пред базиликата, за да наблюдаваме залеза над любимия Париж.


You May Also Like

1 коментара

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Copyright © 2018 Maria M.