Лошата страна на сватбеното планиране. | Антипрепоръки ♥

by - 11:00

5 септември 2021 вече официално е в историята. На ръба на това да ни затворят, на ръба на това времето да се развали, на ръба на нервна криза (или по-скоро отвъд ръба на това) - аз така си живея. Но животът година и половина на ръба ми донесе най-спокойния ден, който отговаряше напълно на нас като хора и двойка. Всичко се получи изключително естествено и непринудено, за разлика от голяма част от самата организация.



Осъзнавам, че зад всеки реализиран празник стои екип специалисти. Кaзвам специалисти, а не професионалисти, защото вече съм наясно, че професионалистите в бизнеса са шепа. Другите само се имат за такива.

Да ми се говори надменно по телефона, да не ми се отговаря с дни на мейли със запитвания, да се работи през пръстите за тест "дали ще мине номера", да платя капаро на две места и накрая да трябва аз да си координирам нещата, които те трябва да вършат - всичко видяхме за година и два месеца, всичко изпитахме и понеже не искам други да го изпитват, решавам въпроса по най-лесния за мен начин, чрез блога. 

Сменихме DJ, локация, печатница заради отношение, а отделно се отказах от всякакъв опит за контакт с булчински салон, агенция и сладкарница. Всичко заради увереността, че са над нещата и че ние сме отчаяни да работим с тях. Нещо, което повечето от тях не разбират, обаче, е силата на интернета и "word of mouth". Омръзна ми да контактувам с хора, които нямат елементарна работна етика и си мислят, че срещу тях стои полуидиот, който ще чака и ще им се моли да им даде няколко бона. Или още по-лошо, че ще търпя отношението, защото са еди-кой-си и че няма после да споделя мнението си с други в моята ситуация.

От една от най-известните софийски сватбени локации отказаха изобщо да ми направят оферта - човекът си ми обясни по телефона, че за моя брой гости няма как да ми предложи ден в петък-неделя, че те са си достатъчно заети и популярни през последните години и си пълнят всичко. Макар че то с популярността идвали и неприятни неща, като гости "селяни", които правят чалга сватби и се държат невъзпитано (изобщо няма да коментирам какъв човек трябва да си, за да говориш така за клиенти пред непознат.. и то клиенти, които са ти оставили 15 бона за ден). Ако съм искала, може да обсъдим четвъртък.

Преди да изберем агенция се свързах с доста такива, за да обясня идеята си и да поискам ориентировъчна оферта. Money rule the world, затова аз не виждам нищо срамно и странно в подхода ми - не смятам, че е нужно да си губим времето взаимно, ако не отговаряме на очакванията си. Или в прав текст - ако не мога да си позволя да ти дам 5000 за украса, защо изобщо да се срещаме? За щастие, повечето агенции действат така и срещнах много професионално отношение, бързи и адекватни реакции. Въпреки това, имаше и изключения - от една агенция поискаха да се видим и да обсъдим нещата на живо, за да ни дадат оферта. Тъй като са в София, а аз бях в настроение, си казах "колко му е" и си уговорихме среща в офиса им на бук. България. Срещата беше в края на работния ден, но въпреки това се наложи да излезем по-рано от работа и да прекосим целия град, за да стигнем до тях, само за да разберем, че "не можем да коментираме цена на този етап, ще ви дадем оферта като подпишем договор"?

От една много популярна и скъпа агенция, пък, толкова затрудниха комуникацията, че дори не стигнахме до среща или обаждане. Страшно харесвам работата им и имах голямо желание да дам колкото е необходимо, за да получа това, което искам. След като не успявах да се свържа с тях им писах по мейл - веднъж, втори път, за да ми обърнат внимание, поискаха ми телефон да ми звъннат и тотално ме забравиха. Нарочно изчаках октомври, като наближава края на сватбения сезон, защото знам, че са натоварени, но година по-късно обаждане все още няма. Липсата на комуникационна култура е огромна пречка за много от служебните лица в сферата.

Много готин експириънс имахме с един DJ от Перник, собственик на сватбена агенция. Въпреки че бяхме познати лица, кумове на сватба, която е водил, това не се оказа достатъчно, за да подходят отговорно. Първият път, при уговорена среща, за която *отново* имаше ранно излизане от работа и тичане през целия град, само за да пристигнем навреме, пристигайки за срещата му звънимм, а човекът дори да не се сети с кого говори. Оказва се, че си е в офиса и няма как да пропътува междуградско, за да дойде в близкия час. Проявихме разбиране, защото не бяхме напомнили за срещата предходния ден и решихме да се видим друг ден. Срещата мина добре, харесахме го и решихме, че все пак искаме да работим с него. След като уточнихме къде е сватбата, той предложи да изпрати няколко снимки и видеа, за да видим работа и осветление, тъй като има сватба там след седмица. Сватбен сезон е, ангажиран е, затова го улесняваме и му пишем няколко седмици по-късно, но пак трябва да се обясним кои сме... Такива неща не мога да оправдая, след като поемеш ангажимент, затова решихме да прекъснем комуникацията навреме, за да не трябва в сватбения ден да го търсим и да напомняме за коя сватба става дума.

По много препоръки и, най-вече, защото са ни наблизо и удобно, решаваме да ползваме печатница Fresh Print в Младост. Отиваме на място да изберем хартия, в най-странния офис на света (ама наистина офис, имаха си компютри и си работиха и даже се зачудих дали не съм объркала мястото), в който никой не ни отрази, въпреки че сме напълно непознати и им влязохме в средата на помещението. Решаваме да вземем нещата в свои ръце и се насочваме към произволно избрано бюро и в този момент някой се провиква: "стойте там, ще ви обслужим!", защото как така не искаме да седим още 5 минути и да се оглеждаме тъпо. Избираме хартия и преминаваме натам с процеса, понеже, обаче, съм подготвена, не се давам лесно. Пускам няколко проби на различни размери покани, докато намеря точните и АХА да пусна официално всички 50 покани за печат и... изненада! На последните проби всяка от 4-те покани има една и съща изтрита буква в началото на поканата, която все пак от Fresh Print са решили, че не е проблем и че трябва да ми дадат така. Чухме се и обясних ситуацията, като помолих да помислим какво може да се направи, за да излезе ОК печата, след като ще дадем толкова пари и ще пуснем толкова бройк Извинение или разумно обяснение нямаше, само едно "може би сменете шрифта", който е излязъл чудесно на предходните проби? Намерихме си по-добро място и прекъснахме работата и с тях. Цените са изгодни, но качеството, което получавате насреща не си заслужава тази разлика. Което ме навежда на още едно генерално правило: по-евтиното винаги излиза по-скъпо!  

Разбира се, не всичко мина гладко и с дрехите ни. С костюма на младоженеца срещнахме особено големи затруднения - ако сватбените бутици знаят работата си и значението на отношението, при мъжката мода ситуацията е по-особена. Най-големите марки на пазара в България не разполагат с добре обучен персонал, който да знае как да спечели клиент. Някои дори не знаят, че трябва да поздравят клиента, камо ли друго (ТЕОДОР, за вас говоря). В Andrews в The Mall дамите обсъждаха влизащи и излизащи клиенти пред нас, докато чакахме някой да ни съдейства, отношението беше рязко, грубо и крайно некомпетентно (да обясняваме кой цвят какъв е и да трябда сами да търсим обувки, колани и ризи, защото те са заети с клюките си). В Теодор дори не ни поздравиха, а когато се доближихме до консултантка, за да попитаме за размер, на нашето: "Здравейте, може ли да попитаме нещо?", тя буквално обърна гръб и отиде в другата посока. За огромно наше щастие намерихме перфектното място, с перфектният персонал и отношение сравнително бързо. Честно казано, при жените нещата бяха са доста по-лесни! Противно на повечето мнения, в "Сватбен център" в Младост срещнахме страхотно отношение всички 20 пъти, в които отидохме за едно или друго - там търсихме костюм, рокля за майката на булката, аксесоари за сватбата и за младоженците и всичко беше чудесно.

Не искам целия пост да изглежда като мрънкане, но силно вярвам, че няма място за подобно непрофесионално и понякога просто грубо отношение от страна на хора, които взимат не малко пари за еднодневен ангажимент. Не омаловажавам ничий труд, но, в крайна сметка, наемаме тези хора, за да ни съдействат, а не да затрудняват и упомрачават деня ни. Не искам да споменавам директно имена и организации тук, но ще споделя, ако някой ви интересува по-конкретно, не се притеснявам от това.

Съвсем скоро ще публикувам и публикация с препоръки, защото те са много повече и съм безкрайно благодарна на всички, които ни помогнаха да реализираме празника си.

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.