Каузи, които да подкрепим този декември

by - 11:38


Коледа и добротворчество, добротворчество и Коледа - тези две думи вървят ръка за ръка. Ще си спестя дългите патоси на тема "да бъдем добри не само на Коледа", защото всички сме подвластни на вълната от благотворителни инициативи, които благодарение на добре обмислен маркетинг излизат на преден план именно около празниците. Хубаво е да оценяваме, че поне все още има инициативност.

Ако и вашето сърце се е разтопило и търсите кауза, на която да посветите времето и парите си този декември, продължавайте да четете. Приела съм, обаче, за лична мисия, да напомням, че благотворителността не е благотворителност, когато я правите публично достояние. Затова, ще ви помоля да не опорочаваме и този празник, а и милосърдието си, със суета и необходимост от споделяне в социалните мрежи за събиране на лайкове. Не е нужно - не и по това време на годината.

Българската Коледа
Започвам с любима моя инициатива, която ще ви коства единствено средства, не и време. Винаги ще насърчавам да отделите от времето си на избраната кауза, за да я усетите наистина - удовлетворението да свършиш физически нещо, с което да помогнеш на друг, няма равно. Но понякога и един SMS е предостатъчен, за да накараш някого да се усмихне. Българската Коледа се провежда ежегодно от 17 години, под патронажа на президента. Всяка година темата е различна, но каузата е една - подпомагане на детското здраве. Аз за по-важна инициатива не мога да се сетя, не знам за вас. Мисля че всички знаете как става, но за всеки случай: SMS на 1117 от ваша страна се равнява на 1 лев за дете в беда.
Научи повече: тук

Стани таен Дядо Коледа за коте или куче без дом
Инициативата за всички любители на животните е на Animal Hope Варна, няма разделение на cat & dog people - всички имат нужда от човешка любов и храна, не само покрай празниците. Можете да купите подарък за коте или куче от приюта и да ги изпращате по Еконт (до офис Еконт Патриарха, за Анимал Хоуп Варна, тел. 0876 570 311) - купички, играчки, легълца, лакомства, храна. Може да се включите до 20.12.
Научи повече: тук

Подари продукти на самотни баба и дядо
Северозападна България е прекрасно място, от любимите ми места в България. Не само защото съм кръвно свързана с нея. Красотата на този край е изумителна. За съжаление, тя не се оказа достатъчна да задържи младите българи в региона и те нямат вина за това. Северозападна България е обречена. Да умира, да я разграбват, да пребиват старците в региона, а те от своя страна да си правят помени приживе, от страх, че няма да има кой да го свърши след като си отидат. Ситуацията е много, много тъжна, но няма да говорим за тъжната страна сега. Само малко - "Бъди добър! Прави добро!" стартират за поредна година инициатива "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Можете да се включите като закупите хранителни продукти от първа необходимост, които да направят празника на самотни баби и дядовци във Врачанско или с банков превод на посочената в групата сметка. Всичко събрано ще бъде сортирано и раздаденo на самотни възрастни хора на територията на Област Враца.
Научи повече: тук

Доброволческа кухня при храм "Св. Пророк Илия", София
Както казах по-горе - силно препоръчвам, ако имате възможност, да отделите не само финансови средства, но и от времето си, на някоя кауза. На живеещите в София се отдава такава възможност всеки уикенд - вече 22 години в двора на храм "Св. Пророк Илия", кв. Дружба 2, всяка събота група доброволци се заемат с приготвянето и раздаването на храна на над 300 нуждаещи се. На опашката има хора на всякакви възрасти, с всякакви истории и съдби - сред доброволците също. Събират се предимно млади хора, преди пандемията и много ученически и студентски групи - включително от чужбина. Организатори тук не са НПО-та, а някогашните младежи, които са посещавали храма. Каузата е страхотна, емоцията е неописуема. Доброволците имат нужда не само от физическа помощ, но и от финансова. Ако искате да се включите - като доброволци или като дарители, можете да се свържете с организаторите на 0889 388 388.
Научи повече: тук и тук

Купи от майка на дете с увреждания
Тази инициатива в подкрепа на майките на деца с увреждания е целогодишна, както кухнята по-горе. Каузата е особено ценна и емоционална, особено покрай празниците - въпреки тежестта на ежедневието, доста от тези дами са открили свои скрити таланти и са ги превърнали в професия. Тя се отличава и от останалите изброени в публикацията, защото, освен че подпомагате семейство в нужда, ще зарадвате и важен за вас човек с нещо ръчноизработено, носещо смисъл и емоция. Освен много популярната Facebook група, можете да разгледате и сайта им, в който подаръците са разпределени по категории и можете лесно да намерите това, което търсите.

***

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.