Любима рецепта за брауни | Festive brownie

by - 11:41


Съботата преди Великден у нас е много натоварено. По традиция баща ми пазарува, майка ми се заема с козунаците, а аз боядисвам яйца и пека всякакви back up сладкиши, които понякога се оказват и основния десерт за празниците (съжалявам, маме). От вече доста години всички вкъщи са свикнали и очакват да има брауни - мисля, че направих първото си около 2010-2011 година и оттогава насам не пропускам Великден. Тази година традицията беше нарушена, защото много ми се ядеше морковена торта и реших да имровизирам. Стана разкошна, но това е друга тема - въпроса е, че все пак в понеделник приготвих любимото на всички брауни, защото традициите не трябва да се нарушават. :) 

Рецептата открих съвсем случайно от любим ютюбър и съм я наизустила и я следвам с минимални корекции вече почти 10 години. Любимото ми нещо в браунито е, че трудно можеш да объркаш нещо по рецептата! Там печенето е по-специфично и трябва да наглеждаш доста, за да не го извадиш сурово или пък да го оставиш да стане много сухо и твърдо (been there, done that). Веднъж хванеш ли му "цаката" няма как да не ти се получава. 



Продукти:


80 гр. тъмен шоколад (използвам Своге 65% какао)
160 гр. млечен шоколад 

150 гр. масло на стайна температура
400 гр. захар или 2 чаши и половина
150 гр. брашно
4 големи яйца
2 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. сол
Банан, бадеми, орехи или chocolate chips за добавка към сместа :)
Пудра захар за поръсване (по избор - аз избирам да не слагам)

Приготвянето, както казах, е  много лесно. Първо топим шоколада и маслото на водна баня - ако не сте го правили досега, имайте предвид, че маслото трябва да е нарязано на малки бучки и трябва да внимавате да не започне шоколада да става на бучки (случва се с тъмния). Можете да промените пропорциите и да наблегнете на тъмния или да добавите и някакъв друг - експериментирайте. 

След като шоколадът се разтопи го оставете на страна леко да се охлади (не да изстине!). Добавете захарта и яйцата и бъркайте хубаво до хомогенна смес. После изсипете вътре и брашното, ванилията и солта и продължете да бъркате. Към разбърканата смес добавете нарязан банан, счукани орехи или друга добавка по избор - можете да го оставите и чисто, става също толкова божествено. :)

Печете на 175 градуса за 20-25 минути. На 20-тата минута започвам да хвърлям по някое око, за да не го препека. Проверявайте с клечка за зъби дали е готово - ако излиза суха го изкравайте от фурната, дори да не ви се струва напълно готово: този сладкиш е известен с лепкавото си и "влажно" тесто, не опитваме да го направим сух като кекс. :) 

Добър апетит!

P.S. без бой казвам, че първата снимка е сток, но втората си е лично моя и пресничка - от преди час в офиса, където всички ме питат за рецептата. 

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.