Как планирах достъпно пътуване до Париж | Travel Diaries

by - 09:50

В днешни дни винаги се изненадвам като приятели ми кажат, че ще пътуват организирано в чужбина. Организираните пътувания са досадни, бавни, напрегнати и, противно на очакванията, много често по-скъпи, отколкото ако подготвиш пътуването си сам. Особено в ерата на RyanAir и AirBnb - да пътуваш организирано е лудост, ако си технически грамотен и знаеш чужд език (че дори и да не знаеш). Ясно ми е, че има и изключения - дестинации, които е не просто приемливо, но препоръчително да не посещаваш сам, ами в група, ако искаш да се върнеш цял.


Последното ми организирано пътуване беше преди около 5-6 години в Солун, клатушкане по завоите и придрусване по кофти пътищата на юг (преди магистралата), спиране на всеки час, защото на някоя леля ѝ се пишкаше и накрая изсипване на цялата група на крепостта, където изчаквахме всички да се наснимат, да си изпушат цигарите и изпият кафетата. Кошмар! Никога не съм си падала по тълпите и разходките в такава са способни да ме изкарат извън релси и по никакъв начин да не се насладя на мястото, на което се намирам. Което пък е само още една причина да организирам сама всякакви пътувания и разходки навсякъде.




Ненужно е да споменавам, че най-важното преди пътуване е да планирате предварително маршрута си. Най-кошмарното пътуване, което мога да си представя (и нещо, което винаги сънувам преди път) е да отида на непознато място без план и без маршрут и да рискувам да не ми стигне времето или да пропусна нещо. При подготовка винаги ползвам VisitACity.com - въвеждам дестинацията и сайта генерира автоматично различни маршрути, според броя дни, с които разполагам. Сайтът е супер полезен, защото помага да се ориентирам с разстоянията, времето, с което разполагам и това как да си организирам цялото обикаляне по "забележителности". Ненужно е да споменавам и Google Trips, където също можеш предварително да си свалиш нещо като пътеводител, който да те ориентира по време на престоя ти. 

P.S. да, това е Шон Мендес и да, имам проблем

Нещо, което не бях уловила при предишното ми пътуване до Париж - макар Париж да е малък (да, казах го), разстоянията между отделните точки в града са доста големи. Колкото и Google Maps да те убеждава, че от Champs-Élysées до Le Louvre са само 15 минути, умножи го по две и ще си по-близо до реалността. Колкото до бомбата, която хвърлих по-горе: това, което виждаме по картите всъщност е градът с всичките му предградия. Реално, Париж е голям, но не-много-голям голям град, състоящ се от само 20 квартала (arrondissements), заобиколен от малки градчета/предградия.





Полетите. Както знаем, цените от България определено не са най-ниските и Париж не е най-евтината дестинация. "Сезонът" е от началото на април до ноември, затова и цените тогава са по-високи. Правилата са както навсякъде другаде - около празници, ученически ваканции и уикенди полетите са по-скъпи. Париж е прекрасен през пролетта, но избирайки есента си гарантирате по-хубаво време. В града има 3 летища - Charles de Gaulle, Orly и Beauvais. Казвам "в града", но Beauvais е всичко друго, но не и в града... дори в предградията не е. :D Нискотарифните компаниии обикновено летят до Бове, а Bulgaria Air лети до CDG, където кацнахме миналия месец. Orly е по-близо до града, по-малко (CDG е летището за презокеански полети) и, доколкото знам, по-удобно откъм придвижване до града и обратно... 
Много често Bulgaria Air пуска по-евтини билети от нискотарифните, така че не го отписвайте - следете сайта им за предложения, ние така успяхме да купим билети по-евтино, отколкото през Wizz Air. 

Най-лесно от CDG може да стигнете до града с RER или Le Bus Direct. Разбира се, винаги може да се качите на такси или Uber, макар че това е доста по-скъпият вариант. В едната посока пътувахме с Le Bus Direct, който за 18 евро ни остави на Porte Maillot. Предполагаше се, че този вариант е бърз, но кацнахме по кофти време - имаше ремонти и трафик, което доведе до пътуване малко над час през périphérique. На връщане пробвахме с RER B, защото полета ни беше много рано и нямаше как да стигнем до града за автобуса. С RER цената от Париж до летището е 11-12 евро, като това е от най-бързите варианти, сравнително удобен е, но в час пик може да се наложи да останете прави 40-50 минути (зависи откъде се качите). Не си спомням точно колко пътувахме, но от Chatelet до CDG според сайта на летището е 30 минути, което ми се струва много по-малко, отколкото ни излезе.


Във връзка с предишното изречение: отседнете в града. По възможност в центъра, за да избегнете пътуването с градски транспорт. Всеки "traveller" вече знае и използва airbnb - ако случайно някой от четящите не е запознат, този сайт спасява животи, пътувания и бюджети, особено ако дестинацията е Париж. Не се предоверявайте на мненията онлайн - Париж всъщност е доста безопасен град. Нещата, които се пишат за "опасните зони" и "опасните квартали" отдавна вече не са валидни. Ако все пак решите да останете в някое от предградията, което е по-икономичният вариант, имайте предвид, че ще трябва да заделите доста за градски транспорт. Да се върнем на 20-те квартала: 1er arrondissement е най-централния, а останалите са разположени спираловидно около него в посока на часовниковата стрелка. Не се намирам за достатъчно компетентна в тази част, защото ние бяхме на гости на приятели и не ни се наложи да мислим за тази част от пътуването. Все пак, бих препоръчала Montmartre - не само, че е безумно красив, но и супер съотношение цена-чар. :) 

Примирете се, че ще ползвате градския транспорт, където и да решите да отседнете. Парижкия градски транспорт е скъп, но изключително удобен. Цената на 1 билет е 1,90 евро, влакчетата са през не повече от 4 минути, удобни са и покриват целия град. Спирките са разположени на много къси разстояния една от друга, което спестява притесненията "ами ако изпусна станцията?", защото спокойно може да взимате отсечките и пеша. Отнема малко време да се ориентираш и да свикнеш с влаковете, тунелите, спирките, билетите (гледайте да разполагате с дребни пари кеш, защото на повечето спирки билети се купуват само от машини). 
Преди да замина разглеждах картите Navigo и Paris Visite, които се издават за определен период от време, но след като пристигнахме бяхме посъветвани от местни да вземем carnet от 10 билетчета - цената му беше около 14.50 евро (надявам се, че не лъжа) и се оказа доста по-удобно, отколкото десетки евра за карта. 
Основното, което ви трябва да знаете е, че Париж се дели на зони - градът и предградията формират 5 зони, които определят ценоразписа на градския транспорт (подробна карта тук) - има значение дали пътувате вътре в града или между града и някое предградие. В града има метро, трамваи (4 линии в центъра, доколкото знам), RER влакчетата свързват Париж и предградията, автобуси (които няма причина да ползвате) - спирките им са ясно обозначени - с буквички и цветове, като са идиоти, лесно разпознаваеми и на удобни места. RER стигат до Orly, CDG, Disneyland, така че дори да не планирате да ги ползвате, може да се окажат най-удобния вариант в някои ситуации.

Бонус pro тип: научете няколко фрази на френски, за да си улесните престоя. Парижани реално не са толкова зли, колкото всички ги представят, но определено са надменни и "здравейте", "благодаря"и "извинете" са ключови. Започвайте изреченията на френски, за да се подсигурите, че няма да се направят, че не ви разбират.



Мнооооого силно препоръчвам предварително да си купите билети за основните забележителности - опашката на Айфеловата кула е кошмарна дори за хора с предварително закупени билети, какво остава ако нямаш такива. Препоръчвам да си оставите качването до върха за края на деня, преди здрач - гледката отгоре по залез е разкошна, а така имате и бонус: да видите светещата кула вечерта. За Лувъра важи същото - там опашките са дори по-ужасяващи, а според мен най-добре е да си предвидите посещение там рано сутрин след отварянето на музея - това е единствения шанс да се измъкнете с малко чакане. Ние нямахме късмет с времето и решихме да прекараме дъждовния ден там и както можете да предположите, не бяхме единствените. Затова отидохме към 9 сутринта (даже се забавихме, искаше ми се да сме там по-рано) и за щастие дори 15-20 минути след отварянето на музея опашката беше от максимум 100 човека и вървеше доста бързо. Прегледайте работното време на местата, които сте си набелязали - Orsay не работи в понеделник, а повечето национални музеи са затворени във вторник (сред които и Лувъра). Можете да прегледате списък тук. Имайте предвид, че ако още нямате навършени 25 години на много места се ползвате със специални отстъпки или безплатен вход - така че, ако не сте ги навършили все още - може би сега е перфектният момент да планирате есенно пътуване до Париж. :) 

***

You May Also Like

1 коментара

Copyright © 2018 Maria M.