Сватбено планиране: първи стъпки (дата, място, подизпълнители)

by - 11:27

При мен началото на сватбеното планиране беше дадено доста преди сватбата, но мисля, че всяко момиче, което има близка омъжена приятелка може да ми влезе в положението. Вълненията покрай големия ден на приятелка са още по-сладки, отколкото покрай собствения - няма го ангажимента, само забавлението - да ѝ пратиш няколко локации, няколко рокли, креативни идеи за покани и разкошни пинтерестки украси - красота! И тъй като съм минавала точно по този път, неизбежно в главата ми останаха интересни места и неща, а покрай работата ми в рекламата постоянно разглеждам фотографи, локации, оператори, водещи и така нататък, и така нататък...


Общо взето, използвам това дълго въвеедение, за да се обясня защо и как успяхме всичко "важно" да свършим за отрицателно време - разбирайте 2 седмици. Въпреки това стрес си имаше и все още си има, а гледайки и няколкото приятелски двойки, които се сгодиха след нас и все още се лутат, вече съвсем ми се иска да споделя някои впечатления и насоки.

Преди всичко, съветвам всички бъдещи младоженци да се разровят в гугъл, защото има много полезни сайтове с подробна информация за това какво, кога и как да организират. Изключително благодарна съм за съществуването на блога на https://nmitev.com/, който ми беше отправна точка за доста неща. Тази публикация ще разделя на няколко подтеми, за да бъда максимално полезна с нещата, които научих онлайн и от професионалистите, с които ще работим.
Ако предпочитате да слушате, вместо да четете: тук съм събрала основното от тази публикация, а и няколко екстри:




12-10 месеца преди сватбата

Сгодени сте? Честито! А сега какво?

Първото нещо, което следва да направите е да си изберете дата.
Ако има дата, която има сантиметална стойност за вас - чудесно, но имайте предвид, че това ще доведе до известни ограничения, тъй като е възможно датата вече да е заета на мястото, което сте си харесали, ако има такова.
Ако не държите сватбата ви да бъде на конкретна дата - страхотно, имате на разположение цялата календарна година да си изберете! Важно е да имате предвид забранените за венчавка дати, които се намират в периоди на пости, ако искате църковен брак, разбира се. Тях можете да проверите в Google, тъй като, естествено, варират всяка година - най-грубо става дума за Великденските, Петровите, Коледните и Богородичните пости, както и 29 август - отсичане на главата на Св. Йоан Кръстител. Има още няколко християнски празници, на които не се извършват венчавки през годината, като 6 януари, 2 февруари, 25 март и други.
Според това кога сте започнали организацията е редно да помислите и за гражданския ритуал - записванията в София (не знам за другите градове) започват от 1 октомври на предходната година. Ако много държите на конкретна дата и ще подписвате в ритуална зала, то побързайте, за да си подсигурите място и час, които ви устройват. Имайте предвид, че обикновено на 1 октомври стават някакви адски опашки на ул. Кракра (където става записването за граждански ритуал в София), затова преценете как ще подходите.

След като сте се спрели на конкретна дата е добре да направите един груб списък с гости, в който не забравяйте да включите децата и подизпълнителите, които ще са на сватбата - фотограф, оператор, DJ, водещ - те също са хора и имат нужда от храна. :) Съветвам ви този списък да си го "надраскате" в една екселска таблица, която да може лесно да се променя, защото е ясно, че промени ще има. Много.

Сватбената агенция е изключително противоречив участник в сватбената организация. Много булки все още смятат, че това е излишен разход и че могат лесно да се справят сами. Имайте предвид, че дори едното изготвяне на поканите изисква много повече от това да си ги направите на пейнт и да ги принтирате вкъщи - ако искате да станат красиви и качествено изработени, а не сякаш ги е подготвила 3-годишната ви племенница, най-добре отделете време да проучите печатници, хартии, допълнителни елементи (печатчета, восъци, пликове, панделки), преди да кажете "ще си го направя сам". Опитвам се да кажа, че в това да поемеш цялата организация на свой гръб има страшно много хамалогия и, ако не сте готови да отделите много време на това, то е по-добре да възложите работата на агенция. Разбира се, тук има една голяма въпросителна - времето. Ако организирате сватбата си година по-рано, със сигурност нещата ще станат много по-лесно, отколкото ако имате 6 месеца (в който случай задължително се обърнете към агенция). Имайте предвид, че не е задължително да се възползвате от "цялостните" услуги на агенцията - можете да я наемете за всеки момент на организацията - от проучване на ресторанти, до запитвания, намиране на подизпълнители, украса, сватбен координатор в деня на събитието, до това просто да ви съдействат с украсата, каквато е най-честата практика. Съответно, сумата, която ще ви се наложи да дадете за "пълните" и "частични" услуги е доста различна. Бих казала, че сватбената агенция, без значение за какво я наемате, си остава сериозен разход, добре е да го имате предвид.

Решили сте, че ще организирате сами. Имате дата, имате ориентировъчна бройка гости - можете да преминете към избор на място, на което да проведете тържеството! Моята тактика беше: запитване за свободна дата и куверт по мейл => организиране на среща на място за оглед, но има и смели булки, които директно се втурват да гледат на място. Уви, ние имахме бюджет и подобна тактика ми се струва прекалено времеемка и безсмислена. Имайте предвид, че за София е добре да започнете търсене на ресторант около година преди сватбата, като някои ще ви кажат даже да го направите по-рано - причината е, че локациите тук са малко, а сватбите - доста. Принципът "колкото по-рано, толкова по-добре" важи с пълна сила. Аз имах преимуществото да съм разглеждала места много пъти и, общо взето, изборът ми беше сведен до 3 места, към които се обърнах веднага. Хубаво е да имате и "резерви" - в случай, че мечтаното място е заето за вашата дата или кувертът ви се окаже над възможностите. Затова ви съветвам да не хвърляте прекалено много емоция и мечти по конкретно място, докато не знаете със сигурност, че отговаря на изискванията ви. Ще си спестите доста разочарования и нерви. :) Допълнителен съвет - ако има едно нещо, което кризата с COVID ни научи, то е ВИНАГИ да изискваме договор. Договорът не е нещо безсмислено и сделките "на доверие" често разделят приятели, какво остава напълно непознати хора, които се опитват да въртят бизнес. Задължително искайте договор и разпитайте подробно събитийния мениджър/управителя на локацията за условията за отмяна/отлагане на сватба при форсмажорни обстоятелства. Отидете добре подготвени на срещата и не се притеснявайте да задавате всякакви въпроси - от важните "има ли такса бушон" и "мога ли да вкарам торта", до "тия пердета могат ли да се махнат" (аз още се ядосвам, че не попитах именно това, но има време, хаха).

След ресторанта, най-важната стъпка всъщност са три стъпки - видео, фото, DJ. Ако искате водещ - добавете и него тук. Имайте предвид, разбира се, че при "запазване" ще трябва да дадете капаро на всеки един от замесените, затова преценете как да разпределите във времето. На мен лично фотографът ми беше най-важен, затова и тази беше първата стъпка след ресторанта. Тук също е хубаво да си набележите повечко и да прозвъните един по един, за да попитате за свободна дата и условия, тъй като ситуацията с фотографите и операторите е същата, както с ресторантите - качествените са малко и се запазват бързо.

Това е и етапът, на който съветвам да разгледате различни агенции или флористи, които да се заемат с украсата на сватбата, защото излиза, че това е следващото "най-търсено". Има огромно разнообразие от флористи и агенции, които са изключително талантливи и сериозни в работата си. Силно препоръчвам да не се хвърляте на "най-известните" (всички знаем кои са) от първия момент, ами наистина да разгледате, проучите и опипате почвата. Отново, можете да пратите запитване до агенциите, които сте харесали, за да ви ориентират с цената за това, което искате. Навсякъде онлайн има въпроси "колко струва украсата от агенция" и признавам, че дори и аз в първия момент търсих отговор на този въпрос. Напълно нормално е - заели сте се с нещо, което правите за пръв път, трябва да определите бюджет, а нямате идея в какъв диапазон вървят цените за украса. За да помогна поне малко в тази посока - стандартна украса за маса на младоженци, маси на гости и арка за изнесен ритуал в София варира между 800 лв. и 3000 лв., като, разбира се, колкото повече елементи вкарате в украсата, толкова повече скача цената. Ако сте решили да украсявате сами, отново ви съветвам да се замислите, защото:
1. Няма да излезе по-евтино. :) Разликата в цената би била максимум едни 100-150 лв., които обикновено отиват за заплащане на труда на хората от агенциите. Професионалистите работят с изпитани подизпълнители, техни партньори, които в голяма част от случаите им предоставят материали за ползване на по-ниски цени, отколокото вие сами бихте намерили.
2. Много работа е. Организацията на сватба сама по себе си е достатъчно сложна и многоелементна, че да оставите и украсата на свои плещи. Имайте предвид, че това означава да отидете сутринта в деня на сватбата (освен ако не ви позволят още предишната вечер) на мястото на събитието и да прекарате минимум 2-3 часа (да не говорим, че може да са много повече) в сгъване на салфетки, редене на столове и картички за маси, подреждане на цветя по масите и т.н.

Ако сте започнали организацията година преди сватбата и стигнете до този етап - честито, можете да си отдъхнете! Както ни посъветваха от няколко страни - не превръщайте организацията на сватбата в стрес и излишни нерви, защото самият ден ще отмине бързо и спомените, които ще ви останат са от този период - от вас зависи дали ще са сладки, или горчиви. :)

P.S. Много ще се радвам, ако има бъдещи булки, стигнали до тук, да разбера коя е вашата дата и докъде сте стигнали с организацията - моля, оставете коментар. <3

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.