Грижа за мазната коса | Как да се справим с нея?

by - 18:23

Повече съвети за третиране на мазна коса в блог поста ми тук

Откакто се помня си мечтая за красива дълга коса, може би като всяко малко момиченце, влюжено в Рапунцел. Също откакто се помня, обаче, се боря и с бързо омазняваща се коса, която изисква по-специални грижи. В незнанието и невежеството си през тийнейджърските години съм минала през всичко - от агресивни изсушаващи скалпа шампоани, през почти всекидневно миене, до това да я оставям мазна няколко дни и да я нося на плитки, за да видя колко ще издържи. Ненужно е да казвам, че не се получи.

С мазната коса не можеш да се "пребориш", няма "решение", има само правилна грижа. А за да намерим правилната грижа, трябва първо да разберем каква е причината за омазняването - може да е наследствено, да е резултат от неправилно хранене, заболяване (себореята е един от най-честите причинители). Също чест сценарий е бързо омазняващите се коси всъщност да са резултат от много сух скалп, на който липсва хидратация и който компенсира тази липса със свръхпроизводство на себум. В 99% от случаите мазната коса води до или пък идва от (професионализма ми не стига до там) чувствителен скалп, който изисква по-специална грижа от просто "шампоан за мазна коса". Най-важното, което можем да дадем на омазняващия се чувствителен скалп е... хидратация! Изненада!

Избирайте почистващи шампоани без сулфати, особено ако не можете да устоите на изкушението да миете косата си често, за да криете омазняването (разбирам ви). Сулфатите са агресивни към скалпа, тъй като почистват в дълбочина, премахвайки твърде много "мазнини", което, отново, води до изсушаване на скалпа и още по-бързо производство на себум. 


Ако все пак можете, избягвайте прекалено честото измиване на косата, а когато то е наложително, мийте без шампоан или с деликатни шампоани, подходящи за ежедневна употреба. Честото измиване на косата има същия ефект като измиването с агресивни шампоани - лишаваме организма от натуралните процеси, чрез които той регулира производството на себум и предизвикваме обратен ефект върху косата си. Ежедневното миене на косата е абсолютно недопустимо, ако се опитваме да се преборим с бързото омазняване. Аз се стремя да я мия най-малко през ден и то само, ако наистина нямам избор. Затова и се старая да подбирам правилните шампоани с натурални съставки, които да не влошават ситуацията - в момента използвам натурален деликатен шампоан за всеки тип коса на Biofficina Toscana, който ми беше любезно предоставен от Odonata Cosmetics. Шампоанът им е без сулфати, парабени, алкохол и силикони, като основната съставка при производството му е тоскански зехтин, който има успокояващо и пречистващо свойство. Силно препоръчвам шампоана за ежедневна употреба, защото почиства, придава обем, жизненост и има много лек цитрусов аромат, което автоматично ме кара да чувствам косата си по-свежа! :) 
*През ноември този продукт е на специална промо цена в Lilly Drogerie (виж тук), затова ако търсиш подходящ шампоан за ежедневна употреба, сега е моментът да тестваш! :)


Сухият шампоан е друга тема, която не съм сигурна, че искам да засягам. :) Всяка дама с мазен скалп е посягала в един или друг момент от живота си към това лесно и бързо "решение". Доколко обаче сухият шампоан е по-добре от измиване на косата с нормален такъв? Личното ми мнение е, че изобщо не е по-добрият вариант или поне не в количеството, в което имаме навика да го използваме. При честа употреба сухият шампоан запушва допълнително порите на скалпа и може да доведе до тотално противоположен от желания ефект - малко като запушването на порите на лицето... Аз прибягвам до употребата му само в наистина крайни и извънредни ситуации, защото личните ми наблюдения са, че ефектът му трае около час-два, преди отново косата да изглежда така, както е изглеждала преди това. Т.е. единственото, което постигам, е да си запуша порите на главата и да си ходя със сплескана коса отново. :)

Маслата са ти приятел, не враг! Не знам не падна ли вече табуто на тази тема и защо толкова много дами още се страхуват да използват масла за мазната си кожа.. Разбирам откъде идват негативните асоциации, но в действителност маслата набавят на скалпа точно това, от което се нуждае, като регулират производството на себум и предпазват кожата от пресушаване.

Също толкова важно е да се погрижим за косата по време на сън. Винаги спя на по-свободна опашка или сплетена на плитка, за да няма контакт между косата и лицето ми. Стегнатите опашки не са опция, защото, освен че се омазнява, косъмът се опъва и може да доведе до главоболие. Много хора съветват да спим на копринени калъфки за възглавници, за да не се наелектризира косата - не знам доколко е вярно, но със сигурност трябва дамите с мазните коси често да сменят спалното бельо, защото възглавниците се зацапват от контакт с кожата на лицето, от запотяване на скалпа и т.н. и със сигурност това няма да ви помогне да запазите косата си свежа.

Както казах, макар че не съществува "лекарство", което да сложи край на прекомерното омазняване, от нас зависи да го регулираме и да се погрижим скалпа ни да си набави всичко необходимо, за да сведем омазняването до минимум и да могат косите ни да изглеждат свежи по-дълго. Понякога е невъзможно да следваме всички стъпки и препоръки, наясно съм, особено в тези дни, в които имаме важна професионална среща и трябва спешно да измием косата си за втори ден подред... :) Въпреки това, с правилната грижа и постепенно можем да постигнем видими резултати. Затова си пий витамините, не си мий косата често и стискай палци!

You May Also Like

1 коментара


  1. Радвам се, че попаднах на този страхотен блог.
    Сайтът го открих в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно
    изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме,
    ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете ╰┈➤ ① тук

    ОтговорИзтриване

Copyright © 2018 Maria M.