Как да се грижим за кожата си през зимата? + тайна рецепта

by - 13:24


Грижата за кожата за мен е въпрос на целогодишен дневен ред само що се касае до кожата на лицето. Поне през летните сезони оставям останалата част от кожата ми да се грижи сама за себе си. Разбира се, мажа се със слънцезащитни млека, масла и лосиони, но друг вид лосион я се сетя да използвам, я не се..

Ситуацията коренно се променя още в началото на есента и първите студени дни, когато иначе нормалната ми кожа започне да изсъхва неимоверно бързо. Затова и с наближаването на зимния сезон започвам да подбирам продуктите, които ще ползвам и реално се старая да ги ползвам редовно.

Днес ще спомена няколко продукта за грижа за кожата (ще има отделен пост само за продуктите за лице по-натам) на тялото, които харесвам и считам за много подходящи за сезона (а и не само). Ще се опитам да бъда максимално подробна що се отнася до състав, ефекти и описания, ако имате въпроси и мога да помогна, ще се радвам да го направя. :)

Опитвам се да се придържам към възможно най-чисти и натурални продукти, без да се вманиачавам, в смисъл, че не подбирам чак толкова нещата, които ползвам. Уважавам компании, които при производството се придържат към политики против тестване на продуктите върху животни и такива на ползване на натурални продукти. Затова и в ревютата на отделните продукти, посочени по-долу, изрично ще спомена брандовете, които имат подобни фирмени политики.


Любим душ гел не само през студените сезони, но целогодишно! Snow Fairy е най-зимния и сладникав аромат, който можете да си представите. Напомня ми малко на детския орбит ако изобщо може да има някакъв вид сравнение между тях 😀А в допълнение е дело на един наистина страхотен бранд, на чиято политика съм страшен почитател - продуктите им не се тестват върху животни; използват се изключително вегетариански продукти, а някои от тях са дори веган; произвеждат се на ръка, от истински хора, а не машини; а освен това имат и политика по опазване на околната среда - използват заместители на изчерпаеми природни ресурси, съобразяват и опаковките си с проблемите на околната среда - производители са на първия твърд шампоан. 
Пиша всичко това, защото дълго време считах Lush за прехвален и ненужно скъп магазин за козметика, приемах го по-скоро като мода, отколкото като качество. Но след като се поинтересувах и прочетох реших, че няма как да не поговоря за него.

Цена за 500мл. - около 35лв.
(PS според сайта е 34.90, но имам спомен, че го взех от магазина за 37..)


На второ място е този пилинг за тяло "Белгийски шоколад" (с какао и захар) закупих от друг любим магазин - Zoya, от които имам някои страхотни продукти за коса, за които ще говоря друг път (задължително пробвайте маските им!) Отново страхотен био продукт! 99% натурални съставки, без парабени и SLS. Дори ароматът е супер натурален - няма я изкуствената, наситена миризма на шоколад, мирише точно на raw какао. Има го и във вариант с мирис на кафе или малини, всекиго според вкуса 😀
Нещо, което ми харесва в Zoya е, че предлагат качествени био продукти на достъпни цени. Неведнъж съм намирала заместители на продукти на Lush като се разровя в сайта им (подчертавам, заместители, а не реплики)

Цена за 250мл: около 8лв.


Легендарното масло на Nuxe - Huile Prodigieuse, което от години е номер 1 във френските фармации, поне според сайта им. Богато на витамин Е, без силикони, изключително полезно за кожата и косата - съдържа микс от 6 масла, които подхранват, възстановяват и омекотяват. Аз лично намирам аромата на портокалови цветчета, роза и ванилия прекалено силен, за да го ползвам на косата си, въпреки че съм сигурна, че ефектът ще е страхотен, защото маслото е сухо. Демек, ще е подходящо дори за омазняваща се коса, защото не мазнее (разбира се в премерени количества, иначе има опасност да ходите с мазна коса, дори да е суха по принцип). Брандът отново заслужава няколко думи - 80% натурални съставки в продуктите им като цяло, природните съставки са от особено значение за брандовата политика, една от най-чистите и луксозни френски компании.

Цена за 50мл.: около 30лв.


Когато избирам лосион за тяло, крем или подобен козметичен продукт, както всяка жена, първият ми инстинкт е да отворя капачката и да помириша продукта, да видя, аджеба, мирише ли на маракуя, розови листа и диви портокали или пък се усеща повече мирисът на обикновени ГМО портокали.
Този лосион (мляко) за тяло с аромат на карамел ми е подарък за имения ден, ползвам го редовно от август насам и дори не съм го преполовила, не знам как. Добре де, може и да знам, не го ползвах тоолкова редовно лятото, но напоследък не пропускам да посегна към него. Прави кожата наистина мека и мирише на истински карамел, като миризмата се задържа доста време, а това е всичко, което трябва да знам, за да го обичам.
Cottage ме спечелиха преди години с един душ гел, който ме убеждаваха, че има аромат на ментови листа и ягода, че даже тестери ми бяха давали, за да повярвам. Бях И-ЗУ-МЕ-НА! Не само наистина имаше наситен мирис на мента и ягода, но и този мирис не беше изкуствен. Но пък наистина, миришеше толкова силно, че беше почти на границата да мирише "на химии", както майка ми обича да казва. Не съм правила толкова дълбок рисърч на бранда, но на пръв поглед отново прави впечатление френското качество и политиките на производителя за ползване на чисти продукти, приносът за околната среда и т.н. (ако се интересувате вижте тук)

Цена: според интернет - около 10лв. (подарък е, както казах)


AVON е бранд, който говори сам за себе си (дали с добро или лошо) и няма нужда от интродукции и обяснение. Тази опаковка XXL AVON Care крем за ръце и нокти с какаово масло и витамин Е също ми беше подарък, който получих миналата зима и общо взето ми е останал още доста продукт. Разбира се, не защото не го харесвам, напротив. Върши ми чудесна работа - омекотява кожата без да я оставя мазна (имам този проблем с кремовете за ръце). Една от съставките е глицерин и въпреки противоположните мнения, ще ви кажа, че не можете да избягате от тази съставка. В кремове, лосиони, балсами - навсякъде е. Ако не знаете за какво става въпрос (в което се съмнявам) целият "проблем" с глицерина е, че това е съставка, която абсорбира водата от въздуха, което е хубаво през топлите сезони, защото овлажнява кожата, но през есента и зимата ефектът е обратен (Тук може да прочетете повече). Препоръчват кремовете, съдържащи глицерин като основна съставка да се избягват през зимата, а когато се ползват такива, да се нанасят поне един час преди излизане на студения въздух. Нещо, което харесвам в този крем е, че дори през зимата кожата ми остана мека, въпреки наличието на глицерин в него. 

Цена: ?


Още един продукт без парабени, глутен, не се тества върху животни, 100% натурален. Балсамчетата на EOS, моето е с боровинки и акаи, са направо задължителни за зимата. Вярно е, че има доста по-евтини еквивалентно добри продукти, при това български, а аз съм all about да подкрепяме собствената си икономика, но на черното не мога да кажа бяло. Балсамчетата са богати на витамин E, масло от карите и жожоба и действат супер успокояващо на напуканите ми устни през студените сезони. Въпреки всички скандали с EOS (клиентка ги съди, защото продуктите им са ѝ предизвикали обриви), брандът наблюдава много краткосрочен спад в продажбите и отново е на челните места по продажби на балсами за устни в САЩ последните години. 

Цена: около 12-13лв. (по спомен от преди година, има ги в Douglas + online в enzo)

***

Бърза и лесна рецепта за пилинг за устни 

*снимката не е моя

Много харесвам пилингите за устни на Lush, които миришат и действат страхотно, но това е продукт, който ползвам често, защото постоянно нося течни червила или моливи за устни вместо червила и в резултат устните ми изсъхват 3 пъти по-бързо от обикновено. Затова много по-лесно и икономично ми е сама да си правя скрабове, отколкото да купувам такива. А продуктите за подобна козметика обикновено можем да намерим вкъщи и дори не се налага да купуваме нещо допълнително.

Трите основни съставки са мед, зехтин (или олио) и захар.
Всичко останало е допълнително.
Пропорциите са съответно 1с.л., 1ч.л., 1с.л., като, разбира се, трябва да си намерите и контейнерче, в което ще го съхранявате. Аз намирам за много удобни малките стъклени опаковчици на околоочни кремове, както и металните кутийки от балсами за устни.

Първата стъпка е да забъркате меда и олиото (освен олио може да ползвате различни натурални масла - бадемовото масло е добър избор, а масло от карите или кокос гарантира повече хидратация), като за целта може да затоплите леко меда, за да стане по-лесно смесването на продуктите. След това добавяте захарта.

! Има значение дали използвате бяла или кафява захар. Всички предпочитаме кафява при готвенето, но при скрабовете е различно. Кафявата е по-мека от бялата и ефектите не са същите при употребата й. Все пак ако държите да я използвате добър вариант е да смесите двата вида.

Ако искате да направите пилинга още по-ефективен и професионален, може да добавите масло от жожоба или някакъв аромат - например ванилия. Ако искате, можете дори да добавите цвят с боя за сладкиши.

За много сухи устни може да увеличите пропорциите, добавяйки още олио/масло. Останалите не би трябвало да имат проблем, тъй като ексфолирането на устните е доста бърза и лесна задачка. Обикновено устните не задържат толкова мъртва кожа, дори когато са много сухи, затова ексфолирането става за няколко секунди. Бъдете по-внимателни при използването на продукта и не втривайте с голям натиск, за да не нараните здравата кожа.

Ако добавите червена боичка към захарта имате перфектен пилинг за зимата, който може да ползвате сами, но може и да дадете като подарък на някого. 🎅

***
Facebook: ItsMagia
Instagram: mariamonny
За контакти: itsmagiam@gmail.com

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.