3 бързи и любими кафе напитки за сезона | 3 fast & favourite autumn drinks

by - 14:10



Тук е момента да си кажа, че за човек, който твърди, че обожава кафе и не може без него, съм голяма лъжкиня.. не пия чисто кафе. Не мога, не искам и няма да пия такова. Обичам кафето си с мляко. Или по-скоро обичам млякото си с кафе.

В този ред на мисли, а и във връзка с нещата, които споменах в предишния пост, есента позволява да се глезим с най-различни вкусове топли кафета, особено с всичкия този шум около заведения тип Starbucks, Costa, Dunkin Donuts.

Е, да, ама не винаги ни се дават толкова пари и не винаги са ни близо, затова аз хитро си откраднах няколко от техните рецепти и си ги приготвям сама вкъщи постоянно. Днес ще Ви споделя три от тези мои любими рецепти, които считам за изключително подходящи за студените и дъждовни есенни дни..


1.      Тиквено лате (Pumpkin Spice Latte, Starbucks, тази година 6.50лв <3)
*рецептата качих и във Facebook страницата, ако не ме следвате там, направете го ;p

Първата Ви задача е да си намерите тиквено пюре - ако не можете да купите такова, то може много лесно да си го приготвите у дома - варени и след това пасирани тикви, събирате ги в бурканчета и ги прибирате в хладилник. *не приготвяйте прекалено голямо количество, защото ако не го използвате бързо дори едно бурканче може да се развали за отрицателно време*

Другата основна съставка е т.нар. pumpkin pie spice, което всъщност е подправка, която се използва при приготвянето на тиквен пай. Отново подправка, която я няма в България, обаче. И ако нямате приятели в Щатите, които да Ви пратят готова, можете да си я приготвите сами (изненада). Тази подправка не е нищо повече от смесена канела, индийско орехче, джинджифил + бахар и карамфил (аз съм го правила и без последните две и не е по-различно, честно казано) в еднакви пропорции.

Затопляте млякото на котлона - може да ползвате обикновено, а може и да го направите с кокосово или соево, ако предпочитате. Към него добавяте малко количество от тиквеното пюре - аз слагам една кафена лъжичка, за да се разтвори добре - и захар.

След като сместа се стопли добавяте ванилия за аромат, отново малко количество от забърканата подправка и, разбира се, кафето.

Сипете сместа в чаша и украсете с бита сметана и още малко подправки отгоре, по желание.

Voila ;) лесно, вкусно и доста по-евтино от новите цени на Starbucks.



2.      Карамелено лате макиато (Caramel Macchiato, Starbucks, 5.10лв)

Тук ключовата съставка е ваниловият сироп, с който може би не разполагате. Колкото и неочаквано да Ви се струва, него също можете да направите сами! Уау! :D

За да направим ванилов сироп, е необходимо да кипнем на котлона 2 чаени чаши вода с около 300гр. Захар (това с грамажите почти е като професионална рецепта, браво, Мария). След като сместа кипне я оставяме настрана и изсипваме достатъчно количество ванилов екстракт (което ще рече 1ч.л.), като същевременно разбъркваме добре. Полученият сироп се изсипва в бурканче и се съхранява в хладилник, за да стане достатъчно гъст.

След като си приготвим сиропа, можем да пристъпим към самата напитка. Отново, изключително простичка за правене – сипваме сироп на дъното на чашата (зависи от вкусовете, но по рецептата, която следвам е 2с.л.), след това изсипваме шотче еспресо (или каквото кафе решите), наливаме топло мляко и накрая украсяваме с карамелен сос (който веднага потъва на дъното, така че не съм сигурна, че „украсяваме“ е точната дума) (аз използвам сосовете за топинг за сладолед, които са си достатъчно подходящи за DIY).


3.      Джинджифилово лате (Gingerbread Latte, Starbucks & Costa, не-си-спомням-колко-но-със-сигурност-по-скъпо-от-домашното)

Тук също трябва да си приготвим предварително сироп, като техниката е същата, само продуктите малко различни – освен водата, захарта и ванилията, се нуждаем и от 2ч.л. джинджифил и половин чаена лъжичка канела.

От готовия сироп ще сипем на дъното на чаша (съветвам Ви да не го щадите много, за да стане по-вкусно), в която добавяме еспресо, горещо мляко и бита сметана за украса.

И с тази рецепта мисля да приключа, тъй като постът става прекалено дълъг, а и не останаха рецепти за бъдещ такъв.


Ако си харесате нещо – пробвайте и дайте отзиви. <3

***

Even though I often say how much I love coffee I must admit I am indeed a liar. I never drink my coffee without milk.. or should I say I always drink my milk with coffee. Both count. Autumn/fall is just another excuse to make my coffee more milky and tasty, using caramel, vanilla and all sorts of spices.

And what screams autumn more than Pumpkin Spice Latte? 

A while back I shared my PSL recipe on my Facebook page and y'all loved it, so I decided to dedicate a blog post to my favourite recipes for the perfect fall/autumn coffee. Costa, Starbucks, DD are the perfect solution when the cravings call but sometimes they could be a little overpriced, especially here in Eastern Europe where their prices keep going up. And it's so easy to do them at home, it's actually ridiculous. If you are too lazy to prepare any of the sauces and syrups you could easily get them from Starbucks as now they even sell them online.

1. (the famous) PSL

You cannot make a PSL without the actual pumpkin pie spice (ginger, cinnamon, nutmeg, clove, allspice) & pumpkin puree. Recently Starbucks has actually been putting real pumpkin into our PSLs so you could do the same. If you cannot get your hands on the puree you could make it at home by baking pumpkin and putting it in the blender afterwards. 

All you need to do is warm up some milk. prepare an espresso shot, add about a teaspoon or so of the pumpkin puree into your milk and mix well. Then add sugar, if you wish, and the spices. Mix again and add the coffee. 

Some recipes suggest that you also put vanilla syrup into your PSL for a better taste (see the recipe down bellow).

Top it off with whipped cream and more spice.

2. Caramel Macchiato

First thing you need is vanilla syrup. Here is a good recipe that I usually go for when preparing it.

Once you have your syrup all you need to do is put 2 tablespoons on the bottom of a mug, add your warm espresso shot and some warm milk to fill the cup and drizzle some caramel sauce on the top (you could either find a recipe or buy one, I find that the ones used for ice cream topping work just fine).

3. Gingerbread Latte

You would also need a syrup for this one. This time you would need to add 2 teaspoons ginger and 1/2 teaspoon cinnamon to your vanilla syrup in order to prepare the perfect gingerbread syrup.

Then, once again you put 2 tablespoons (or as much as you'd like, although my advice would be to add more for a richer taste) on the bottom of your cup & add the espresso, milk, whipped cream and voilá!

P.S. I know it's a very mixed British-American English that I use, sorry not sorry


Facebook: ItsMagia
Instagram: mariamonny

You May Also Like

0 коментара

Copyright © 2018 Maria M.